Coreea de Nord vrea implicarea ASEAN în disputa cu SUA
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Coreea de Nord le-a cerut statelor din Asia de Sud-Est să o susțină în disputa sa cu SUA pentru a împiedica un posibil 'holocaust nuclear', potrivit unei scrisori obținute de agenția France Presse.

În această scrisoare adresată secretarului general al Asociației Țărilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), ministrul nord-coreean al afacerilor externe, Ri Yong-Ho, susține că Peninsula Coreeană este 'în pragul războiului' din cauza acțiunilor SUA.

Această scrisoare este datată 23 martie. Statele membre ASEAN se reunesc vineri și sâmbătă într-un summit la Manila într-un context de tensiuni puternice în peninsulă.

Ministrul nord-coreean cere ASEAN să îi informeze pe șefii de diplomație din cele zece țări membre de 'situația gravă' din peninsulă și să le "furnizeze o propunere autentică" în vederea menținerii păcii. El critică de asemenea de mult timp exercițiile militare anuale desfășurate de Washington și Seul.

"Mă aștept să văd că ASEAN, care este extrem de atașată de importanța securității și păcii regionale, face din chestiunea exercițiilor militare comune între SUA și Coreea de Sud un subiect al conferinței, dintr-un punct de vedere echitabil, și că joacă un rol activ în vederea salvării păcii și securității în Peninsula Coreeană", scrie Ri Yong-Ho.

[citeste si]

Exercițiile comune, subliniază ministrul, justifică programele balistice și nucleare nord-coreene.

"Este un fapt evident pentru toată lumea că atunci când ei desfășoară mijloacele pentru o lovitură nucleară susceptibilă a arunca Peninsula Coreeană într-un holocaust nuclear în câteva secunde (...), astfel de exerciții nu pot fi în niciun caz defensive", adaugă el.

Capitolul legat de Coreea de Nord în proiectul de declarație finală a summitului, obținut de AFP, încă nu a fost completat, ceea ce înseamnă că poziția unor lideri din cadrul ASEAN rămâne să fie definită.

Coreea de Nord este recunoscută pentru legăturile sale strânse cu anumiți membri ai organizației, printre care Cambodgia și Laos. Relațiile între Coreea de Nord și Malaezia, un alt membru al ASEAN, au avut însă de suferit din cauza asasinării în februarie la Kuala Lumpur a lui Kim Jong-Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-Un. (Agerpres)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel