Data actualizării:
Data publicării:

Coreea de Nord lansează rachete balistice în timp ce secretarul de stat american Antony Blinken vizitează Seulul

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Trei rachete balistice cu rază scurtă de acțiune au fost lansate în mare luni, în timpul vizitei lui Blinken pentru o conferință privind avansarea democrației.

Este pentru prima dată în ultimele două luni când Coreea de Nord a lansat arme de acest tip.

Coreea de Sud a declarat că mai multe rachete cu rază scurtă de acțiune au zburat aproximativ 300 km și au aterizat în largul coastei de est a Nordului, după ce au fost lansate din Phenian între orele 7:44 și 8:22, ora locală

Sudul a condamnat lansarea ca fiind o "provocare clară" și a declarat că face schimb de informații cu SUA și Japonia.

Blinken s-a numărat printre înalții oficiali din întreaga lume care se aflau în Coreea de Sud pentru a participa la conferința "Summit for Democracy", care începe astăzi. El se va întâlni, de asemenea, cu omologul său sud-coreean, ministrul de externe Cho Tae-yul.

Premierul japonez Fumio Kishida a condamnat, de asemenea, lansarea, după ce paza de coastă a țării sale a raportat lansarea rachetei.

Demonstrația de forță vine după ce armatele Coreei de Sud și ale SUA au încheiat săptămâna trecută zece zile de exerciții militare comune

Calificând lansarea drept o încălcare a rezoluțiilor ONU, Kishida a adăugat: "Seria de acțiuni ale Coreei de Nord amenință pacea, securitatea regiunii noastre, a comunității internaționale și sunt absolut inacceptabile".

În ultimele săptămâni, armata nord-coreeană a efectuat exerciții cu arme convenționale - adesea supravegheate de dictatorul Kim Jong Un.

Demonstrația de forță vine după ce armatele Coreei de Sud și ale SUA au încheiat săptămâna trecută zece zile de exerciții militare comune anuale de mare amploare.

Summitul este o inițiativă a președintelui american Joe Biden, care are ca scop discutarea modalităților de a opri erodarea drepturilor și libertăților la nivel global, precum și regresul democratic.

De asemenea, în weekend, armata sud-coreeană a mobilizat elicoptere de atac, vehicule de asalt amfibiu și pușcași marini în cadrul unor exerciții menite să sporească numărul de trupe pentru a întări insulele vestice din apropierea frontierei maritime cu vecinii lor din nord. Coreea de Nord a bombardat insulele în 2010.

Ultima lansare balistică a avut loc la 14 ianuarie, atunci Coreea de Nord a declarat că a lansat rachete hipersonice cu rază intermediară de acțiune, conform Sky News.

CITEȘTE ȘI: Armata lui Kim Jong Un se pregătește pentru un "război real" cu Coreea de Sud și se laudă că exercițiile de amploare "pun Seulul în raza noastră de atac"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel