Coreea de Nord ignoră alegerile din SUA și refuză dialogul cu viitoarea administrație americană
Data publicării:
Autor: Tudor Polojan
WhatsApp
Sursa foto: AGERPRES
Sursa foto: AGERPRES
Regimul nord-coreean a declarat marți, într-un editorial, că nu îi pasă cine va câștiga alegerile prezidențiale din Statele Unite și că nu intenționează să deschidă negocieri cu următoarea administrație de la Washington. 

Declarație vine la scurt timp după ce candidatul republican la președinția SUA, Donald Trump, a sugerat că dorește să reia dialogul cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în cazul în care va câștiga alegerile din noiembrie, potrivit EFE.

În articolul publicat de agenția de presă de stat KCNA, se menționează că Trump a manifestat „o dorință persistentă de a avea relații între Republica Populară Democrată Coreea (RPDC) și Statele Unite”, în timpul unui discurs recent susținut la convenția republicană din Milwaukee. „Indiferent de administrația care va prelua puterea în SUA, climatul politic, marcat de luptele dintre cele două partide, nu se va schimba și, prin urmare, nu ne interesează rezultatul alegerilor”, se arată în editorial.

Editorialul subliniază că, deși Trump, în calitate de președinte, a încercat să evidențieze relațiile personale dintre liderii de stat, nu a realizat nicio schimbare pozitivă substanțială. „Este necesar să se facă o distincție clară între politica externă a unui stat și sentimentele personale”, adaugă textul.

Negocierile privind denuclearizarea, începute în timpul primului mandat al lui Trump, s-au întrerupt în 2019, după ce liderul american a considerat oferta Phenianului insuficientă în cadrul summitului de la Hanoi. De atunci, Coreea de Nord a respins noile oferte de dialog și și-a consolidat relația cu Rusia.

Editorialul critică desfășurarea avioanelor de vânătoare americane F-18 în Coreea de Sud, pentru manevre comune, condamnând în general politica externă a SUA și lipsa de continuitate între administrații. Ca exemplu, textul menționează „Acordul-cadru” din 1994, abandonat de administrația George W. Bush, prin care un consorțiu internațional condus de SUA, Coreea de Sud și Japonia se angajase să construiască reactoare cu apă ușoară în Coreea de Nord, pentru a îngheța programul atomic convențional al acesteia.

„Privind întregul dialog dintre RPDC și SUA, comunitatea internațională a ajuns deja la concluzia că Statele Unite sunt o țară perfidă, care nu își ține promisiunile”, se arată în articol, concluzionând că, „din cauza gravelor erori strategice ale administrațiilor succesive, a sosit momentul în care SUA ar trebui să își facă cu adevărat griji pentru securitatea lor”.

Această poziție a regimului de la Phenian ar putea complica și mai mult relațiile internaționale și eforturile de denuclearizare din Peninsula Coreeană. Rămâne de văzut cum vor răspunde Washingtonul și aliații săi, în contextul unui peisaj politic global tot mai tensionat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel