Coreea de Nord explică: Rachetele balistice au fost lansate pentru apărarea împotriva "ameninţărilor militare ale Statelor Unite"
Ţara comunistă a efectuat şase tiruri în mai puţin de două săptămâni, cel mai recent fiind cu două rachete balistice joi.
Marţi, Nordul a lansat o rachetă balistică cu rază intermediară de acţiune (IRBM) deasupra Japoniei, ceea ce a forţat unii dintre locuitorii arhipelagului să se adăpostească, potrivit Agerpres.
"Testul de lansare de rachete de către RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) este o măsură de autoapărare regulată şi planificată pentru a apăra securitatea ţării şi pacea regională împotriva ameninţărilor militare directe ale Statelor Unite care durează mai bine de jumătate de secol", a declarat Agenţia de aviaţie civilă nord-coreeană fără a preciza despre ce lansare a fost vorba, potrivit agenţiei oficiale KCNA.
Presa de stat a publicat această declaraţie după ce Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), care îşi ţine reuniunea anuală la Montreal, a condamnat vineri testele balistice efectuate de Phenian în ultimele luni şi le-a numit un pericol pentru aviaţia civilă.
Phenianul consideră această rezoluţie adoptată de ICAO drept "o provocare politică din partea Statelor Unite şi a forţelor lor vasale, menită să submineze suveranitatea RPDC".
La rândul lor, Seulul, Tokyo şi Washingtonul şi-au intensificat exerciţiile militare comune în ultimele săptămâni şi au efectuat joi noi manevre care au implicat un distrugător al Marinei SUA aparţinând grupului de atac al portavionului USS Ronald Reagan.
Lansările se înscriu în cadrul unui an record de teste de armament realizate de Coreea de Nord, pe care liderul Kim Jong Un a declarat-o ca fiind o putere nucleară "ireversibilă", punând capăt posibilităţii discuţiilor despre denuclearizare.
Analiştii sunt de părere că Phenianul a profitat de impasul de la ONU pentru a efectua teste de arme din ce în ce mai provocatoare.
În plus, Seulul şi Washingtonul avertizează de luni de zile că Phenianul va efectua un alt test nuclear, probabil după Congresul Partidului Comunist Chinez (PCC), la 16 octombrie.
Citește și:
Se intensifică tensiunile în Pacific. Coreea de Nord a lansat alte două rachete balistice în Marea Japoniei
Coreea de Nord a lansat joi două rachete balistice spre Marea Japoniei, la două zile după lansarea unui proiectil similar deasupra Japoniei şi a calificat aceste teste drept măsuri corecte de retorsiune împotriva Washingtonului şi a Seulului şi a exerciţiilor lor militare în regiune, transmite AFP.
Potrivit armatei sud-coreene citate de agenţia de presă Yonhap, două rachete cu rază scurtă de acţiune au fost lansate joi dimineaţă spre Marea Japoniei. Garda de coastă japoneză a confirmat că a detectat aceste proiectile.
Aceste lansări prezintă "măsuri de retorsiune juste ale armatei populare coreene împotriva manevrelor militare comune dintre Coreea de Sud şi Statele Unite, care provoacă o escaladare a tensiunilor militare în Peninsula Coreeană", potrivit unui comunicat nord-coreean.
Această a şasea lansare în mai puţin de două săptămâni este "absolut inacceptabilă", a reacţionat imediat premierul japonez Fumio Kishida.
SUA au condamnat acțiunile militare nord-coreene
Şi Statele Unite au condamnat joi lansarea rachetelor balistice de către Coreea de Nord din zorii zilei, considerând că ele reprezintă o încălcare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi o ameninţare la adresa vecinilor regionali şi a comunităţii internaţionale. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a adăugat însă că SUA sunt angajate într-o abordare diplomatică şi a cerut Coreei de Nord să se angajeze în dialog, conform Reuters (citește AICI).
Lansarea are loc în momentul în care Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit la New York pentru a discuta despre lansarea de marţi.
Potrivit autorităţilor sud-coreene şi japoneze, racheta nord-coreeană a parcurs aproximativ 4.600 km, probabil cea mai lungă distanţă într-un test realizat de regimul de la Phenian.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News