Coreea de Nord a tras cu rachete balistice către apele teritoriale ale Japoniei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay / Coreea de Nord a tras cu rachete balistice către apele teritoriale ale Japoniei
Pixabay / Coreea de Nord a tras cu rachete balistice către apele teritoriale ale Japoniei
Coreea de Nord încinge din nou cerul Asiei, trăgând cu rachete balistice care s-au prăbușit în apele teritoriale ale Japoniei. 

Coreea de Nord a lansat marți dimineață cel puțin o rachetă balistică de pe coasta sa de est, potrivit oficialilor sud-coreeni și japonezi, citați de CNN. Lansarea a avut loc în orașul port Sinpo, provincia Hamgyong, la aproximativ 10 dimineața, ora locală,  au declarat șefii de stat major din Coreea de Sud (JCS). Într-un text adresat reporterilor, JCS a transmis că proiectilul pare a fi o rachetă balistică lansată de un submarin (SLBM).

Racheta ar fi fost lansată de un submarin

Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat că racheta ar fi fost trasă din mare, dar nu a confirmat încă dacă a fost lansată dintr-un submarin. Localitatea Sinpo găzduiește un șantier naval nord-coreean.

Secretarul general adjunct al Japoniei, Yoshihiko Isozaki, a declarat că două rachete balistice ar fi fost lansate în timpul exercițiilor de marți, în timp ce armata Coreei de Sud a anunțat un singur proiectil.

"Ultimele acțiuni ale Coreei de Nord amenință pacea și securitatea Japoniei și a regiunii", a spus Isozaki. „Mai mult, lansarea continuă de rachete balistice reprezintă o provocare serioasă nu doar pentru Japonia, ci pentru întreaga comunitate internațională”. Testul de marți a fost „extrem de regretabil” și a încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU, a adăugat Isozaki.

Comunitatea internațională, gata să întoarcă spatele Coreei de Nord

Premierul japonez Fumio Kishida a declarat într-un tweet că Japonia va „răspunde hotărât” la acțiunea Coreei de Nord. Consiliul Național de Securitate al Coreei de Sud (NSC) și-a exprimat „profundul regret” față de lansare, potrivit unui text trimis reporterilor de Biroul prezidențial Casa Albastră, adăugând că acesta a venit în timp ce Coreea de Sud, Statele Unite, China, Japonia și Rusia erau „active” „în discuțiile pentru realizarea păcii în Peninsula Coreeană.

În cadrul unei reuniuni care a avut loc după lansarea rachetei sau a rachetelor, membrii comitetului permanent al CNVM au cerut Coreei de Nord să se angajeze în dialog, subliniind importanța stabilității în regiune, a spus Casa Albastră.

După ultimele teste din Coreea de Nord au urmat luni de tensiuni la nivelul Peninsulei Coreene. Phenian a testat un număr tot mai mare de proiectile în 2021, inclusiv ceea ce a afirmat că este o nouă rachetă hipersonică la sfârșitul lunii septembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel