Coreea de Nord a lansat rachete balistice. Sudul și Japonia au intrat în alertă
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Coreea de Nord a lansat rachete balistice. Sudul și Japonia au intrat în alertă / Foto: Pixabay
Coreea de Nord a lansat rachete balistice. Sudul și Japonia au intrat în alertă / Foto: Pixabay
Coreea de Nord a lansat miercuri o rachetă balistică, care a căzut în largul coastei de est, aproape de Japonia. 

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică în mare, în largul coastei sale de est, prima lansare de acest fel, de la ultima, efectuată în octombrie. Racheta a aterizat în apă între peninsula coreeană și Japonia, aducând reacții vehemente din Seul și Tokyo, relatează BBC

ONU interzice Coreei de Nord testele de arme balistice și nucleare.

Kim Jong-un promite înarmarea Nordului

Liderul Kim Jong-un a promis că va consolida apărarea Nordului. A testat o varietate de rachete anul trecut, pe fondul stagnării discuțiilor cu Sudul și SUA. Cea mai recentă lansare, prima de la discursul de Anul Nou în care Kim a stabilit prioritățile politice pentru 2022, a fost raportată pentru prima dată de paza de coastă japoneză miercuri dimineața, înainte de a fi confirmată de autoritățile apărării de la Seul.

„Serviciile secrete sud-coreene și americane analizează îndeaproape pentru mai multe detalii”, a declarat șeful de stat major din Coreea de Sud (JCS) într-un comunicat.

Ministrul japonez al Apărării, Nobuo Kishi, a declarat că presupusa rachetă balistică a zburat aproximativ 500 km, a informat Reuters.

Nu se poate ști raza de acțiune a rachetei

Potrivit unui expert, însă, nu există nicio modalitate de a confirma raza de acțiune completă a rachetei.

„Nu există nicio modalitate de a evalua dacă aceasta ar fi putut fi o rachetă cu rază mai lungă de acțiune lansată pe o traiectorie scurtă”, a declarat Ankit Panda de la Programul de politică nucleară de la Carnegie Endowment for International Peace, pentru BBC News.

În 2017, Coreea de Nord a testat Hwasong-15, o rachetă care a atins cel mai înalt nivel la o altitudine estimată de 4.500 km, punând bazele militare americane de pe insula Guam din Pacific, la o distanță mică de atac.

Lansarea are loc la câteva zile după ce Kim a declarat că Phenianul va continua să-și consolideze capacitățile de apărare din cauza unui mediu militar din ce în ce mai instabil în peninsula coreeană. Kim a făcut aceste remarci în timpul unei întâlniri cheie de sfârșit de an a partidului de guvernământ din Coreea de Nord.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel