Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică. Aceasta a căzut în apropierea Japoniei: E o provocare împotriva comunității internaționale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O rachetă balistică lansată de Coreea de Nord ar fi ajuns în zona economică exclusivă a Japoniei. Lansarea a avut loc înaintea viitoarelor exerciții comune SUA-Coreea de Sud.

Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică care pare să fi aterizat în zona economică exclusivă a Japoniei, potrivit oficialilor japonezi și sud-coreeni.

Mișcarea de sâmbătă a Coreei de Nord vine înaintea viitoarelor exerciții de masă SUA-Coreea de Sud la Washington, săptămâna viitoare.

„Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în [Marea de Est]”, au spus șefii de stat major din Coreea de Sud, referindu-se la corpul de apă cunoscut și sub numele de Marea Japoniei.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat ulterior reporterilor că Coreea de Nord a lansat o „rachetă balistică de clasă ICBM” spre est, referindu-se la rachetele balistice intercontinentale cu rază lungă de acțiune pe care Phenianul le-a testat din ce în ce mai mult. Racheta a parcurs aproximativ 900 km (560 mile), atingând o altitudine maximă de 5.700 km (3.542 mile), a spus el.

Prim-ministrul japonez Fumio Kishida a declarat că racheta pare să fi aterizat „în ZEE (zona economică exclusivă) a Japoniei, la vest de Hokkaido”.

„Este o provocare crescândă împotriva comunității internaționale în ansamblu și, firește, protestăm împotriva acesteia”, a adăugat el.

Oficialii japonezi au spus că nu au existat rapoarte imediate de avarii la nave sau avioane.

Lansarea, un răspuns la exrcițiile militare care vor avea loc

Între timp, oficialii sud-coreeni au declarat că „presupusa rachetă cu rază lungă de acțiune” a fost lansată din zona Sunan de lângă Phenian. Sunan este locul Aeroportului Internațional Phenian, unde Coreea de Nord și-a efectuat majoritatea testelor recente ICBM.

Lansarea a avut loc la o zi după ce Ministerul de Externe al Coreei de Nord a amenințat că va lua măsuri „fără precedent” de puternice împotriva Coreei de Sud, după ce aceasta din urmă a anunțat exerciții militare..

Declarația nord-coreeană de vineri a acuzat Washingtonul și Seulul că au planificat peste 20 de runde de exerciții militare în acest an, inclusiv exerciții pe teren la scară largă, și i-a descris pe rivalii săi drept „arhi-criminali care perturbă în mod deliberat pacea și stabilitatea regională”, conform Al Jazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel