Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă şi promite o ripostă 'feroce' la adresa alianței militare SUA - Coreea de Sud - Japonia
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă şi promite o ripostă 'feroce' la adresa alianței militare SUA - Coreea de Sud - Japonia
Coreea de Nord a lansat o nouă rachetă şi promite o ripostă 'feroce' la adresa alianței militare SUA - Coreea de Sud - Japonia
Coreea de Nord a lansat joi o nouă rachetă balistică, la câteva ore după ce a promis o ripostă 'feroce' la consolidarea alianţei militare dintre Washington, Seul şi Tokyo, relatează AFP.

'Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică neidentificată în Marea de Est', cunoscută şi sub denumirea de Marea Japoniei, a anunţat Statul Major al armatei sud-coreene. La începutul acestei săptămâni, în cursul unei întrevederi în marja summitului G20, în insula indoneziană Bali, preşedintele american Joe Biden a încercat să-l convingă pe omologul său chinez Xi Jinping să intervină pe lângă Coreea de Nord pentru a o determina să renunţe la efectuarea unui test nuclear.

Preşedintele Biden, omologul său sud-coreean Yoon Suk-yeol şi prim-ministrul japonez Fumio Kishida au promis duminică un răspuns 'puternic şi ferm' dacă Phenianul va efectua acest test, care ar fi primul din 2017 şi al şaptelea din istoria sa. Ministrul nord-coreean de Externe Choe Son Hui a condamnat joi declaraţiile celor trei lideri, apreciind că acestea 'aduc situaţia din peninsula coreeană într-o fază imprevizibilă'.

'Consolidarea 'ofertei americane de descurajare extinsă' şi creşterea zilnică a activităţilor militare ale forţelor aliate în jurul peninsulei coreene sunt acte fără sens', a afirmat ministrul nord-coreean, potrivit unui comunicat transmis de agenţia de presă nord-coreeană ACTC.

Vezi și - Coreea de Nord ar fabrica uniforme de iarnă pentru soldații ruși din Ucraina

Cel puțin trei fabrici din capitala nord-coreeană Phenian, dar și altele, din alte părți ale țării produc "cantități mari" de uniforme de iarnă, lenjerie de corp și încălțăminte pentru soldații ruși care luptă în Ucraina, a informat Radio Free Asia, citând surse anonime, scrie Kyiv Independent.

Fabricile folosesc materii prime rusești și intenționează să exporte uniforme finite prin trenul de marfă Tumen River-Khasan, potrivit raportului. Traseul a fost reluat pe 2 noiembrie, după o pauză de aproape trei ani din cauza pandemiei de Covid-19.

"Cu aceste noi comenzi de uniforme militare pentru soldații ruși din Ucraina, unele dintre fabricile de confecții din Phenian câștigă din nou valută", după o pauză forțată din cauza pandemiei, a declarat una dintre surse pentru Radio Free Asia.

Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru interzicerea tuturor exporturilor de textile din Coreea de Nord în 2017. Mai devreme, pe 4 noiembrie, ambasada Rusiei la Phenian a declarat că Rusia este "interesată să cumpere haine și pantofi" din Coreea de Nord.

Coreea de Nord, acuzată că ar furniza armament Rusiei: "SUA insistă să răspândească un zvon neîntemeiat"

Ministerul apărării din Coreea de Nord a calificat marţi ca nefondate acuzaţiile americane potrivit cărora Phenianul a furnizat Rusiei muniţie de artilerie pentru războiul său din Ucraina.

Tensiunile sunt în creştere în peninsulă după o serie de teste nord-coreene săptămâna trecută (cel puţin 23 de rachete trase într-o singură zi, plus lansarea unei rachete balistice intercontinentale) în timp ce Statele Unite şi Coreea de Sud au încheiat cele mai ample exerciţii aeriene comune de până acum.

Reacţia Phenianului răspunde acuzaţiilor făcute săptămâna trecută de purtătorul de cuvânt al Consiliului naţional de securitate al Casei Albe, John Kirby. El a susţinut că regimul de la Phenian trimite în ascuns un "număr semnificativ" de obuze Rusiei "încercând să pară că acestea sunt trimise în Orientul Mijlociu sau Africa", potrivit agenţiei de presă KCNA, citată de AFP.

Oficialul american a precizat că, în prezent, Washingtonul încearcă să afle dacă acest ajutor militar nord-coreean a fost într-adevăr primit de ruşi, scrie Agerpres.

"Recent, Statele Unite insistă să răspândească un zvon neîntemeiat despre contracte de armament între RPDC şi Rusia", se arată în comunicatul ministerului nord-coreean al apărării. "Încă o dată vrem să lămurim că nu au existat niciodată contracte de armament cu Rusia şi că nu prevedem în viitor niciun astfel de contract", se susţine în comunicatul care apreciază că acest "zvon" reprezintă o "încercare ostilă de a păta imaginea RPDC pe plan internaţional". Vezi mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel