Data actualizării:
Data publicării:

Copilul tău stă toată ziua la desene animate? Psiholog, semnal de alarmă: Dacă vrei un copil bolnav, n-ai decât...

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: pexels, Ksenia Chernaya
Foto: pexels, Ksenia Chernaya

Desenele animate reprezintă un risc pentru dezvoltarea copiilor, avertizează un psiholog.

Psihologul Radu Leca a vorbit pentru Radio DC News despre riscurile la care sunt supuși copii dacă sunt lăsați nesupravegheați în fața unui ecran, fie că vorbim de televizor, tabletă sau telefon.

Expertul precizează că imaginile de pe ecran sunt filtrate de creierul unui copil foarte mic, care nu le percepe așa cum sunt acestea.

”Minorii își doresc foarte tare să-și petreacă timpul în spațiul virtual. Este important ceea ce minorii văd? Da. Este important câte culori sunt afișate în interiorul desenelor animate? Da. Este importantă tematica, caracterele din desenele animate? Există diferențe între ceea ce se vede în mod real și ceea ce înțelege un copil între doi-cinci ani, văzând același tip de desene animate? Da.

Poți să-i oferi posibilitatea minorului tău să stea pe tabletă începând de la vârsta de patru ani.

Dacă îți dorești să ai un copil 100% stabil emoțional îi poți oferi acces la tabletă, începând cu 4 ani și nu mult, un sfert de oră pe zi, adică fix 15 minute pe zi. Și nu am glumit, pentru că sfertul de oră se transformă într-o oră.”, este de părere psihologul.

Radio DC News · Radu Leca timp alocat pentru desene animate-1.amr

Copii mai mici de 4 ani, interzis la TV

În privința copiilor mai mici de 4 ani, expertul nu recomandă să-i expunem deloc la imaginile de la televizor, laptop, telefon.

”Tot ce are ecran cu 16 mii de culori înseamnă o pierdere de masă neuronală, până la vârsta de patru ani. Doar dacă îți dorești să ai un copil bolnav, de care să ai grijă, n-ai decât să-l lași la televizor sau la tabletă”, avertizează psihologul.

Radu Leca mai vorbește și despre situațiile care pot avea un impact negativ asupra copilului, în timp ce se uită la ecranul tabletei sau la televizor.

”Părți negative ale situației: mănâncă copiii în...

Citește continuarea pe Radio DC News

De ce sunt românii agresivi în trafic. Psiholog: Cine crede că sunt doar frustrări scăpate de sub control se înşală

Am vorbit, astfel, cu un psiholog pentru a afla care sunt punctele de origine ale acestor frustrări. Se pare că acestea sunt diferite, în funcţie de vârstă, dar culminează similar. 

"Spaţiul online generează, în conformitate cu vârsta celui care îl foloseşte, un rezultat de care trebuie să ţinem cont mai ales dacă avem adolescenţi sau tineri adulţi în familie, respectiv furia. 

Spaţiul online, prin utilizarea excesivă şi prin participarea adolescentului şi a tânărului adult la jocuri cu conţinut agresiv generează furie, multă şi foarte multă, care este aruncată în interiorul societăţii noastre inclusiv sub forma bătăilor în trafic. 

Dacă vom avea impresia vreodată că tot ceea ce înseamnă furie în trafic reprezintă doar o frustrare scăpată de sub control, ne înşelăm amarnic. Sunt câteva tipuri de jocuri care generează furie la maximum, pe care trebuie să le menţionăm, cum ar fi GTA (Grand Theft Auto). Astfel de jocuri nu fac altceva decât să incite la comiterea actelor de agresiune. Ceea ce noi vedem în trafic astăzi reprezintă rezultatul exclusiv al utilizării spaţiului online", a precizat psihologul Radu Leca pentru DC NEWS. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel