Data actualizării:
Data publicării:

Copil de trei ani, preluat de un elicopter SMURD după ce a căzut de la o înălţime de cinci metri

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Un copil de trei ani din județul Alba a fost preluat, joi seară, de un elicopter SMURD după ce a căzut de la o înălțime de cinci metri, suferind traumatisme grave la coloana vertebrală și la nivel cranio-cerebral.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Alba, echipajul SMURD din cadrul Secției de Pompieri Câmpeni a fost solicitat să intervină pentru acordarea primului ajutor medical copilului. Incidentul a avut loc în comuna Avram Iancu, satul Călugărești.

”În urma evaluării medicale, copilul prezintă traumatism la nivelul coloanei vertebrale și traumatism cranio-cerebral”, a precizat sursa citată.

După evaluarea medicală inițială, s-a luat decizia de a transporta copilul cu elicopterul SMURD pentru a beneficia de îngrijiri medicale de specialitate. Copilul a fost preluat de elicopterul SMURD de la Târgu Mureş.

***

Sfaturi de la specialiști, în cazul unei căderi de la înălțime a copilului

Căderile de la înălțime pot fi extrem de periculoase pentru copii, având potențialul de a cauza contuzii cerebrale - o formă de traumatism cerebral închis. Acestea pot afecta funcționalitatea temporară a creierului, iar simptomele inițiale minore pot avea consecințe pe termen lung asupra funcționării cognitive a copilului.

În astfel de situații, consultul medical de specialitate este esențial pentru evaluarea corectă a tipului și gradului de severitate al contuziei.

Chiar dacă copilul nu își pierde cunoștința, părinții trebuie să fie atenți la apariția următoarelor simptome, anunțând de urgență medicul:

    - Durere severă de cap sau agravarea durerii;
    - Sensibilitate la zgomote și lumini;
    - Dificultăți de concentrare;
    - Probleme de vorbire sau pronunțare a cuvintelor;
    - Reacții lente sau perioade de absență psihică;
    - Nervozitate, iritabilitate sau modificări de comportament;
    - Somnolență sau oboseală nejustificată;
    - Probleme de vedere (vedere încețoșată, dublată, puncte luminoase);
    - Tinitus (țiuit în urechi);
    - Pierderea memoriei legată de accident;
    - Dificultăți în utilizarea mâinilor sau picioarelor;
    - Amețeală, confuzie sau stări de leșin;
    - Vărsături;
    - Scurgeri de lichid din nas sau urechi;
    - Convulsii.

Măsuri imediate

După producerea unei contuzii cerebrale, chiar dacă e minoră, părinții trebuie să ia măsuri de protecție și să monitorizeze copilul pentru 24-72 de ore. Unele simptome pot apărea la câteva zile sau săptămâni de la incident, chiar dacă imediat după lovire copilul nu a manifestat probleme.

Este esențial ca părinții să fie atenți la orice comportament diferit față de starea obișnuită a copilului de dinainte de accident.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel