Copil de 7 ani, rănit de o statuie care a căzut peste el în holul Primăriei Generale. Un avocat spune cine e de vină: 100%, vă spun din practica judiciară
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Captură video Antena 3
Captură video Antena 3
La începutul acestei săptămâni, un copil de doar 7 ani a ajuns în stare gravă la spital după ce o statuetă din holul Primăriei Municipiului Bucureşti s-a prăbuşit peste el. Cine este, însă, vinovat de incident? 

Statueta a fost amplasată în acel hol în 2016, când la conducerea Primăriei Generale se afla Gabriela Firea. Dar acel hol a devenit accesibil populaţiei generale în 2021, când instituţia era condusă de Nicuşor Dan. Până la acel moment, respectiva zonă era folosită doar pentru primirea delegaţiilor oficiale. 

În plus, apare şi întrebarea dacă nu cumva tatăl copilului poate fi învinuit, deoarece nu a avut grijă de copil. 

Am stat de vorbă cu un avocat pentru a afla cine este de vină pentru acest incident, cel puţin la prima vedere. 

"În mod sigur, vorbim de o culpă comună. Cazuri similare au tot fost. În primul rând, vina este a instituţiei, că nu şi-a asigurat statuile, sau ce erau acelea. Pentru că se putea împiedica cineva şi lovea acea statuie, iar în cazul acela ce se întâmpla? Cădea şi lovea pe cineva? Deci vorbim de instituţie, nu că a fost Gabriela Firea sau altcineva. 

Procurorul va ajunge cu siguranţă şi la aflarea persoanei care avea atribuţii cu privire la amplasarea şi montarea acestor obiecte de artă. 

Fiind culpă comună, se va atrage şi culpa părintelui, care nu şi-a supravegheat copilul. Este o soluţie 100%, vă spun din practica judiciară. 

Acum, sigur, încadrarea juridică o dă procurorul, dar eu cred că nu ar avea cum altfel să o dea. Se va reţine culpa comună, a tatălui vizavi de lipsa de supraveghere, şi a instituţiei. Şi, aşa cum am zis, nu exclud să se stabilească cine avea atribuţii cu montarea, cu supravegherea acestor obiecte de artă, ca persoană fizică, şi să fie în solidar cu instituţia trasă la răspundere. Dar culpă comună va fi garantat", a precizat pentru DC NEWS avocatul Bogdan Bărbuceanu. 

Ce a transmis PMB, ca reacție la incidentul grav

Primăria Capitalei transmite că minorul era însoțit de tatăl său, deci în grija părintelui, nu a Primăriei, dar și că statuile erau expuse acolo din 2016, deci nu din dispoziția lui Nicușor Dan. 

”Luni, 22 august 2022, în jurul orei 13.40, în holul de la intrarea principală în sediul Primăriei Municipiului București, a avut loc un accident implicând un copil de 7 ani, însoțit de tatăl său, care venise la primărie pentru rezolvarea unei probleme.

Conform informațiilor furnizate de martori, copilul s-a urcat pe una dintre coloanele decorative din hol și a căzut împreună cu coloana, suferind traumatisme. La intervenția angajaților PMB, el a fost preluat în mai puțin de 5 minute de o ambulanță, fiind dus imediat la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. La momentul urcării în ambulanță, copilul era conștient. Reprezentanții Primăriei Capitalei au luat legătura cu spitalul, obținând confirmarea faptului că victima accidentului se află în grija medicilor din spital. 

Menționăm că în holul unde a avut loc accidentul există două coloane decorative, lucrări de artă plastică monumentală, expuse acolo începând cu anul 2016. Pentru elucidarea împrejurărilor accidentului va fi făcută o anchetă administrativă în cadrul Primăriei Capitalei, în paralel cu ancheta deja demarată de poliție” arată comunicatul PMB. 

CITEŞTE ŞI Copil de 7 ani, rănit grav de statuia din PMB. Nicușor Dan se spală pe mâini, deși el a deschis holul pentru cetățeni: Vor intra pe uşa din faţă, aşa cum face orice proprietar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel