Copil de 3 ani, REFUZAT pentru o operație URGENTĂ de trei spitale din trei țări diferite, pentru că părinții săi nu sunt vaccinați anti-COVID
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 01 feb 2022, 12:48
WhatsApp
Copil de 3 ani, REFUZAT pentru o operație URGENTĂ de trei spitale din trei țări diferite, pentru că părinții săi nu sunt vaccinați anti-COVID / Foto: Pixabay, de Myléne
Copil de 3 ani, REFUZAT pentru o operație URGENTĂ de trei spitale din trei țări diferite, pentru că părinții săi nu sunt vaccinați anti-COVID / Foto: Pixabay, de Myléne
Un copil de trei ani a fost refuzat pentru tratament de trei spitale din trei țări pentru că părinții lui nu sunt vaccinați împotriva COVID-19.

Cazul unui băiat de 3 ani din Cipru, căruia i s-a refuzat tratamentul în trei spitale din trei țări diferite deoarece părinții săi nu erau vaccinați, a stârnit îngrijorări cu privire la faptul că medicilor li se permite să refuze pacienții din astfel de motive, scrie Politico.

După ce trei țări au refuzat să-l trateze pe copil, el se află acum în Grecia, în așteptarea unei intervenții chirurgicale. Băiatul, care nu a fost numit, a fost internat cu o boală cardiacă gravă. Întrucât spitalele cipriote nu au putut efectua procedura necesară, Ministerul Sănătății a aranjat ca băiatul să fie dus cu o ambulanță aeriană în Germania joia trecută. Cu toate acestea, cu o zi înainte ca transferul să aibă loc, spitalul din Frankfurt a informat autoritățile cipriote că nu îl va accepta pe băiat deoarece părinții săi nu au vaccinul anti-COVID. Cipru a sugerat că copilul ar putea fi însoțit de un tutore legal în locul părinților săi, dar această sugestie a fost respinsă.

Un oficial german al Ministerului Sănătății a precizat că nu există nicio regulă care să spună că spitalele nu pot trata persoanele nevaccinate, cu atât mai puțin copiii ai căror părinți nu sunt vaccinați. Oficialul a adăugat însă că fiecare spital are propriile restricții și își face propriile aranjamente cu pacienții.

Alte două spitale, din UK și Israel, l-au refuzat pe copil din același motiv

„Politicile de sănătate – inclusiv politicile de vaccinare – și implementarea lor concretă sunt responsabilitatea statelor membre, nu a Comisiei.”, a spus un purtător de cuvânt al departamentului de sănătate al Comisiei Europene.

Autoritățile cipriote au încercat să apeleze la centre medicale specializate din Regatul Unit și Israel pentru a efectua operația, dar au fost respinse din același motiv invocat de Germania. Cu toate acestea, copilul a fost transportat cu avionul în Grecia sâmbătă și va fi operat într-un spital privat din Atena, potrivit directorului general al ministerului cipriot al Sănătății, Christina Yiannaki.

Ce spun părinții copilului

Părinții au fost vaccinați joi, dar totuși ar trebui să aștepte șase săptămâni înainte de a fi acceptați de spitalele străine, iar copilul trebuie operat imediat.

„Știu că pacienții nevaccinați sunt internați în spitalele din Germania”, a spus tatăl băiatului, Alexey Matveev, cetățean rus care locuiește în Cipru.

„Nu știam că trebuie să fiu vaccinat pentru ca copilul meu să fie operat în acel spital. Dacă aș fi știut, bineînțeles că aș fi făcut-o... Sunt sănătos și nu am vrut să mă vaccinez. Mi se pare nepotrivit ca cineva sănătos să fie vaccinat.", a adăugat el.

Yiannaki a spus că părinții au fost informați din timp cu privire la necesitatea vaccinării. Oficialii ciprioți au spus că au sugerat părinților să primească vaccinul J&J în doză unică, pentru a accelera procesul, dar au refuzat. Matveev a respins această afirmație și a spus că au primit vaccinul Pfizer la sfatul centrului medical german. Copilul a mai fost operat în vară, dar atunci a fost nevoie doar de un test PCR pentru ca părinții să-l însoțească, potrivit Avraam Elia, directorul clinicii de pediatrie din spitalul Makarios, unde copilul a fost internat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?