Copil de 3 ani, mort în drum spre spital. Avertisment pentru Serviciul de Ambulanță din Botoșani și amendă pentru medic
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Copil de trei ani, mort în ambulanță
Copil de trei ani, mort în ambulanță
Serviciului de Ambulanță din Botoșani a primit un avertisment, după ce un copil de trei ani a murit în drum spre spital. Medicul coordonator, o amendă de 2.000 lei. 

Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SJA) din Botoşani a fost sancţionat contravenţional în urma evenimentului petrecut în noaptea de 17 spre 18 februarie, când un copil de trei ani şi jumătate a decedat în drum spre spital, a precizat managerul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), medicul Monica Adăscăliţei, potrivit stiri.botosani.ro.

Potrivit acesteia, sancţiunea, constând în avertisment, a fost dispusă de o echipă de control a DSP. Organele de control ale instituției au raportat lipsa unor proceduri operaţionale şi a tabelelor de luare la cunoştinţă a acestora de către medicii din dispecerat, necesare într-o intervenţie.

De asemenea, medicului coordonator care era de gardă în noaptea respectivă i-a fost aplicată o sancţiune contravenţională, sub formă de amendă, de 2.000 de lei, pentru neasigurarea triajului apelurilor primite prin sistemul de urgenţă şi nestabilirea priorităţilor cazurilor.

Declarațiile managerului DSP, medicul Monica Adăscăliței

„Din ancheta efectuată de Direcția de Sănătate Publică Botoșani, care s-a autosesizat, în urma cazului copilului decedat, pot spune în felul următor: conform declarațiilor celor de la Serviciul de Ambulanță Botoșani, în noaptea de 17 spre 18 februarie, la primul apel, aparținătorii copilului au fost impreciși în descrierea simptomatologiei, medicul din dispecerat hotărând preluarea cazului de un echipaj de ambulanță de tip B2, fără medic, deși urgența era încadrată la nivel de cod roșu.

Ulterior, s-au purtat discuții telefonice de către dispeceri, care au apelat aparținătorii în mod repetat, întrebând despre starea copilului, aceștia declarând menținerea funcției respiratorii și a celei circulatorii ale copilului. S-a convenit la transportarea parțială a copilului cu un mijloc de transport personal, pentru scurtarea timpului de intervenție, până la intersectarea cu echipajul deja plecat spre ei. La sosirea ambulanței, asistenta a prelat copilul inconștient, în stop cardio-respirator, și a început manevrele de resuscitare”, a explicat Adăscăliței.

„Copilul a fost ventilat doar mecanic, cu balon, iar medicul ar fi putut să continue tratamentul specific resuscitării cardio-pulmonare", a mai spus coordonatorul DSP.

Vezi VIDEO pe stiri.botosani.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel