Copil de 13 ani, infectat cu o amibă care-i devorează creierul: I-a intrat pe nas, prin apă, după o zi la plajă
Data publicării:
Autor: Irina Constantin
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Un copil de 13 ani a ajuns în stare gravă la spital, cu halucinații. 

Caleb Ziegelbauer a fost dus de părinți la spital, în stare gravă, după ce s-a infectat cu o amibă care se hrănește cu creierul uman. Băiatul s-a prezentat în camera de gardă cu dureri de cap și halucinații, potrivit NBC2, citează Gândul. Aceste simptome au început să apară la o săptămână după ce el și familia sa au fost la plajă în Port Charlotte, Florida.

Părinții băiatului de 13 ani au primit vestea îngrozitoare de la medici: copilul a fost infectat cu amiba Naegleria fowleri, cunoscută ca ”amiba devoratoare de creier”. Se pare că aceasta intrat în corpul copilului prin nas, înainte să îi infecteze creierul. Acum, băiatul se luptă să supraviețuiască la Spitalul de Pediatrie Golisano.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA, Naegleria fowleri este un organism unicelular care se găsește de obicei în apele dulci și calde și poate provoca o infecție rară a creierului numită meningoencefalită amibiană primară (MAP), atunci când amiba intră în corp prin nas.

Deși cazurile de infecție cu MAP sunt rare, acum ele devin comune din cauza temperaturilor foarte ridicate care duc la creșterea temperaturii apei.

”A fost extubat noaptea trecută; respiră de unul singur, este stabil și are toată iubirea părinților săi”, a scris mătușa băiatului pe Facebook.

Simptomele inițiale includ dureri de cap, febră, stări de greață sau de vomă, urmate de înțepenirea gâtului, stare de confuzie, lipsă de atenție, pierderea echilibrului, convulsii și halucinații.

Amiba a făcut probleme și-n alți ani

În 2013, se vorbea, în SUA, despre extinderea acestei amibe devoratoare de creier, prin apa de la robinet. În 2013, înainte de a fi descoperită în mai multe rezerve de apă din DeSoto Parish, Louisiana, amiba periculoasă omorâse trei oameni. Atunci, a fost descoperită în cinci rezervoare de apă care plecau către mii de oameni. Printre victimele de atunci, s-a numărat și un copil de 4 ani. 

De altfel, și-n septembrie 2020, autorităţile din Texas şi-au înteţit eforturile depuse pentru a contracara ameninţarea generată de o specie de amibă "devoratoare de creier", care a fost detectată în reţeaua de aprovizionare cu apă a unui comitat de pe coastele acestui stat american şi care a provocat moartea unui băiat de şase ani la începutul lunii septembrie, informează Reuters, conform Agerpres. 

Atunci, a fost decretată starea de dezastru în comitatul Brazoria, după ce a fost descoperită în reţeaua de apă a oraşului Lake Jackson, situat în zona metropolitană Houston.

"Nu auzi vorbindu-se despre astfel de lucruri până când nu ţi se întâmplă chiar ţie. Nu te gândeşti că ai putea fi acea persoană din 72 de milioane până când nu ţi se întâmplă", a declarat Maria Castillo, mama băiatului care a murit după ce a dezvoltat o infecţie cerebrală cauzată de acea amibă. 

Rată de deces de 97%

Specia de amibă menţionată, un organism unicelular, se găseşte frecvent în sol şi în apa dulce cu temperatură ridicată şi îi infectează pe oameni atunci când pătrunde în organism pe la nivelul nasului, călătorind apoi până în creier, unde declanşează o formă rară dar adeseori mortală de infecţie, potrivit specialiştilor de la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Deşi cazurile de infectare cu Naegleria fowleri sunt rare, rata de deces este de peste 97%. Doar patru persoane dintre cei 145 de indivizi cunoscuţi infectaţi în Statele Unite din 1962 până în 2018 au supravieţuit, conform CDC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel