”Copiii sunt viitorul țării”. Robert Cazanciuc: Dar ce viitor le asigurăm noi, ce le lăsăm în urmă, ce le predăm? Un sistem de educație prăbușit? Haos?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Senatorul Robert Cazanciuc a vorbit despre ziua copilului în contextul grevei din educație de astăzi. 

”Ziua (de mâine a) copiilor

Mi-aş fi dorit astăzi să vă povestesc despre cum senatorii au aplaudat în picioare elevii din Giurgiu, despre visele şi aspiraţiile liceenilor de la Colegiul Naţional Ion Maiorescu, despre ce vor să facă în viaţă, ce au crezut că se ascunde în Casa Poporului, despre impresiile şi aşteptările lor de la aleşii poporului şi despre multe altele spuse de cei care descoperă viaţa. Aş fi putut să vă vorbesc despre relaţia de prietenie pe care doamna profesor Mădălina Lazăr a reuşit să o cultive cu elevii din clasa al cărei diriginte este, despre cum stă alături de ei pentru a-i ajuta să îşi găsescă cel mai potrivit drum în viaţă.

Mi-aș fi dorit să vorbesc astăzi despre fericire, despre zâmbete, despre joacă și jocuri, despre gingășia copilăriei, dar nu pot să nu mă gândesc cât de tulburător și traumatizant poate fi pentru copiii noștri să-și serbeze ziua în condiții vitrege, independente de voința lor, după ce, timp de doi ani, restricțiile din pandemie i-au ținut în case. Ce cadou le facem noi, guvernanți și profesori deopotrivă? Un sistem de educație paralizat?

Sigur, cu toții știm bucuria multora de a nu face ore, de a nu se duce la școală, de a fi în vacanță, dar, privind la modul cel mai serios toată situația, sunt copii văduviți de continuarea studiilor sau de finalizarea lor prin susținerea de examene ori încheierea situațiilor școlare.

Ne tot place să folosim clișee precum „copiii sunt viitorul țării”.

Da, este cât se poate de real, de necontestat, dar ce viitor le asigurăm noi, ce le lăsăm în urmă, ce le predăm? Un sistem de educație prăbușit? Haos? Scandaluri?

Mă feresc să politizez discuția despre starea actuală sau despre situația actuală din învățământ, pentru că nu vreau să fiu nici de-o parte, nici de alta, a administrației publice sau a dascălilor, dar lansez o rugămine publică – măcar astăzi, de ziua lor, gândiți-vă cât se poate de obiectiv la copii, la copiii noștri.

Poate într-un viitor cât mai apropiat vom reuși să le oferim exact ce au nevoie, poate vom reuși să vorbim relaxat despre copilărie, să ne bucurăm de bucuria copiilor noștri, în vremuri prielnice dezvoltării lor. Dar nu depinde decât de noi, de fiecare dintre noi să le oferim condiții mai bune pentru a ne putea bucura cum se cuvine, alături de ei.

Mulțumesc colegilor mei Elena Dinu și Marian Mina pentru că au reușit să îi facă pe copii să viseze să ajungă membri ai Parlamentului. La mulți ani tuturor copiilor!!” a scris senatorul PSD Robert Cazanciuc, pe Facebook. 

Profesorii au intrat în grevă în urmă cu 10 zile și, în ciuda Ordonanței de Guvern care le oferă un plus la salariu de 1000 de lei și o promisiune de creștere a salariului minim până la 4000 de lei, se pare că nu vor să renunțe la grevă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel