Data publicării:

Copiii- primii afectați de lipsa medicamentelor onlologice. CNAS: lista de așteptare, redusă cu 42%

Autor: Covrig Roxana | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
copil_cancer_
copil_cancer_

Aproape jumătate dintre medicamentele oncologice care lipsesc sunt cele pentru copii. Pentru ei, nu există tratament alternativ. Costul medicamentelor care le-ar putea salva viața nu depășește 15 euro. 

"Cele mai mari probleme în aprovizionarea cu medicamente oncologice sunt cele care vizează tratamentul copiilor. Sunt medicamente care în Ungaria se vând cu şapte euro, iar în Serbia, cu 15 euro. Din păcate, medicaţia aceasta ieftină pentru copii nu are înlocuitori. La adulţi, există tratamente alternative, la copiii, nu. De fapt, criza oncologicelor pediatrice durează de două decenii, iar părinţii îşi cumpără aceste medicamente. Unii au noroc şi sunt ajutaţi de diverse fundaţii, cum este cea din Timişoara", a spus prof. dr. Ştefan Curescu, de la Spitalul Judeţean Timişoara, luni, la conferinţa "Trăim în Europa, dar ne tratăm în România", potrivit Mediafax.

Cu ocazia Zilei Internaţionale de Luptă Împotriva Cancerului, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România, Cezar Irimia, a spus că pentru pacientul român, după momentul diagnosticării, cel mai important lucru este accesul la tratament.

Președintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Doru Băsescu,  a spus că CNAS a alocat în decembrie 2012 fonduri suplimentare de 61 de milioane de lei, din taxa clawback, pentru Programul de oncologie. Astfel, a dus la scurtarea cu 42% a listei de aşteptare cu pacienţi bolnavi de cancer.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel