Copiii născuți prematuri luptă cu viața și-n adolescență: risc crescut de multimorbiditate
Un studiu recent arată care sunt riscurile copiilor născuți prematur atunci când ajung la adolescență. Studiile anterioare vizau doar riscurile celor ajunși la vârste înaintate.
Bebelușii născuți înainte de termen pot avea unele probleme de sănătate și necesitatea unei spitalizări mai lungi față de copiii născuți la termen, iar printre acestea cele mai frecvente sunt legate dezvoltarea neuronală, dezvoltarea sistemului imunitar, icter, dar și de infecții neonatale ori probleme de vedere.
Potrivit unui studiu recent, efectuat de oamenii de la știință din Finlanda și Norvegia, persoanele născute prematur prezintă un risc mai mare de multimorbiditate la adolescență, transmite agenția Xinhua, citată de Agerpres.
Condus de Institutul Finlandez pentru Sănătate şi Bunăstare (THL), studiul defineşte prematurii drept copiii care s-au născut înainte de cea de-a 37-a săptămână de sarcină.
Cel mai mare risc de multimorbiditate, sau prezenţa mai multor boli ori dizabilităţi pe termen lung, a fost observat la persoanele născute foarte prematur, înainte de cea de-a 28-a săptămână de sarcină.
Chiar şi în rândul adolescenţilor care s-au născut cu puţin timp înainte de termen, în a 37-a sau a 38-a săptămână de sarcină, s-a observat o prevalenţă uşor mai ridicată a multimorbidităţii comparativ cu cei născuţi la termen.
Riscul de multimorbiditate, care implică două boli asociate cu naşterea prematură apărute între 10 şi 18 ani, a fost de 4,6% pentru adolescenţii care s-au născut prematur şi de 1,9% pentru cei care s-au născut la termen.
Studiile anterioare vizau persoanele în vârstă
Studiul oferă noi informaţii importante, în condiţiile în care cercetările anterioare privind multimorbiditatea s-au concentrat în primul rând asupra persoanelor cu vârsta mai înaintată. Prin urmare, factorii de risc pentru multimorbiditate la persoanele mai tinere au fost insuficient înţeleşi, notează Xinhua.
Conform cercetătoarei Katriina Heikkila de la THL, până la 23% dintre cazurile ce implică patru boli la adolescenţi ar putea fi explicate prin naşterea prematură.
La rândul său, conducătorul proiectului, profesorul Eero Kajantie, a subliniat necesitatea ca profesioniştii din domeniul medical să acorde o importanţă sporită factorilor asociaţi naşterii premature în cazul pacienţilor tineri cu boli cronice.
Realizat de THL în colaborare cu Universitatea de Ştiinţe şi Tehnologie din Norvegia şi universităţile finlandeze din Oulu şi Turku, studiul a utilizat date prelevate de la peste 1,1 milioane de tineri născuţi în Finlanda între anii 1987 şi 2006.
Totodată, au fost studiate date de la peste 555.000 de tineri născuţi în Norvegia între anii 1998 şi 2007. Informaţiile privind multimorbiditatea la vârste cuprinse între 10 şi 18 ani au fost prelevate din registrele medicale de specialitate.
Studiul a fost publicat în cel mai recent număr al jurnalului ştiinţific Lancet Public Health.
Citește și: Screeningul neonatal în România, pe ultimele locuri în Europa. Dan: Se face doar pentru trei boli rare
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News