Copiii iranieni s-au alăturat protestelor, într-un fenomen fără precedent. Vor fi mai greu de stăpânit
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Protestele din Iran au escaladat, elevii minori ieșind și ei în cadrul manifestațiilor. 

La începutul acestui an, Iranul a etalat un nou cântec patriotic dedicat copiilor de școală primară și gimnazială din întreaga țară. Intitulat „Salut, Comandante”, cântecul a fost un tribut adus Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice (IRGC) de elită din Iran și imamului Mahdi, un descendent al profetului Mahomed despre care musulmanii șiiți cred că a dispărut în secolul al X-lea și va reapărea într-o zi pentru a pune capăt nedreptății, transmite CNN

„Salut, comandante”, spune cântecul. „Sunt un copil, dar viața familiei mele și a mea, totul îți aparține.” Într-un videoclip muzical publicat pe mass-media iraniană, mii de băieți tineri și fete acoperite cu voal sunt văzuți cântând la unison la o interpretare live a cântecului. Unii sunt văzuți plângând, iar alții poartă uniforme militare în timp ce țin în mână afișe cu fostul comandant al Forței Quds Qassem Soleimani, care a fost ucis de un atac aerian al Statelor Unite în 2020.

Criticii au semnalat că melodia este o încercare de a îndoctrina copiii și de a le insufla loialitate pentru Republica Islamică. Însă analiștii iranieni spun că actualele proteste anti-regim care au măturat țara au arătat că regimul nu a reușit să supună generația tânără după mai bine de 40 de ani la putere.

Protestul elevilor ar putea fi mai greu de stăpânit decât cele care au avut loc în ultimele săptămâni

Copiii de școală protestează împotriva liderilor lor la scară largă, fără precedent, eveniment care s-ar putea dovedi dificil de stăpânit, spun experții. În videoclipurile de pe rețelele de socializare, mai multe proteste implică acum școlari.

„Există un alt nivel al demonstrațiilor, protestele pe care le-am văzut în școli”, a declarat Tara Sepehri Far, cercetător principal în divizia Orientului Mijlociu și Africa de Nord al Human Rights Watch, adăugând că este „fără precedent” pentru Iran.

Guvernul a spus că va trimite protestatarii minori la centrele de sănătate mintală.

Într-un interviu acordat unui ziar reformist iranian, ministrul iranian al Educației Yousef Nouri a recunoscut săptămâna trecută că elevii au protestat într-adevăr, iar guvernul a răspuns reținându-i și trimițându-i la unități de sănătate mintală. Instituțiile sunt menite să „reformeze” studenții care protestează și să-i scape de comportamentele lor „antisociale”, a spus el.

Primele semne de schimbare în Iran, după protestele feministelor care au făcut înconjurul lumii

Preşedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a cerut sâmbătă revizuirea unor legi, în contextul în care demonstraţiile continuă, la o lună de la începutul mişcării de protest declanşată de moartea tinerei Mahsa Amini, relatează DPA.

"În evaluarea structurilor culturale, este imperativ să se analizeze, să se aducă la zi şi, dacă fi necesar, să se revizuiască legile", a spus Raisi, subliniind că este nevoie de dialog în procesul actual de examinare a diverselor probleme şi "să se elimine îndoielile" în cadrul societăţii.

"Ar trebui să vedem de asemenea dacă ne-am îndeplinit obiectivele, iar dacă nu am făcut asta, să vedem unde sunt problemele", a mai declarat el, conform agenţiei de ştiri IRNA.

Raisi a afirmat că ar trebui, de exemplu, să se acorde o atenţie mai mare statutului şi oportunităţilor femeilor, fără a preciza la ce legi se referă şi dacă este vorba şi de obligaţia de a purta văl. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel