Copacul morții, arborele care te poate ucide și dacă te adăpostești sub el de ploaie
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Un copac descoperit în Caraibe este atât de toxic încât e riscant și să te adăpostești sub el atunci când plouă.

În 1999, radiologul Nicola Strickland a plecat într-o vacanță în insula Tobago din Caraibe, un paradis tropical cu plaje idilice. În prima dimineață acolo, a mers să caute scoici și corali în nisipul alb, dar vacanța a luat rapid o întorsătură îngrijorătoare.

Printre nucile de cocos și mango de pe plajă, Strickland și prietena ei au găsit niște fructe verzi cu miros dulce care semănau mult cu merele mici.

Amândouă s-au hotărât să muște din acestea. După scurt timp, aroma dulce a fost copleșită de o senzație piperată, de arsură și de o strânsoare chinuitoare în gât, care treptat s-a agravat atât de mult, încât femeile abia puteau înghiți.

Hippomane mancinella, copacul morții

Fructul în cauză era de la arborele manchineel (Hippomane mancinella), denumit uneori „măr de plajă” sau „guava otrăvitoare”. Este originar din părțile tropicale din sudul Americii de Nord, precum și din America Centrală, Caraibe și părți din nordul Americii de Sud.

Planta poartă un alt nume în spaniolă, arbol de la muerte, care înseamnă literal „copacul morții”. Potrivit Guinness World Records, arborele manchineel este de fapt cel mai periculos copac din lume.

Așa cum a explicat Institutul de Științe Alimentare și Agricole din Florida, toate părțile acestuia sunt extrem de otrăvitoare și „interacțiunea și îngurgitarea oricărei părți a acestui copac poate fi letală”.

Manchineel aparține genului Euphorbia. Arborele produce o sevă groasă, lăptoasă, care curge din scoarță, frunze și chiar fructe și poate provoca vezicule severe, asemănătoare arsurilor, dacă intră în contact cu pielea. Asta pentru că seva conține o serie de toxine. Se crede că cele mai grave reacții provin de la forbol, un compus organic care aparține familiei esterilor diterpenici.

Deoarece forbolul este foarte solubil în apă, este extrem de riscant să stai sub acest copac atunci când plouă, deoarece picăturile de ploaie care poartă seva diluată îți pot arde pielea.

Datorită acestor proprietăți înfiorătoare, în unele părți din aria naturală a copacului, pe tulpina acestuia sunt pictate cruci sau inele roșii sau chiar avertizări mai explicite.

Cazuri grave cauzate de interacțiunea cu acest copac

Au existat raportări de cazuri severe de inflamație a ochilor și chiar de orbire temporară cauzate de fumul arderii lemnului de manchineel, ca să nu mai vorbim de efectele grave ale inhalării.

Cu toate acestea, dulgherii din Caraibe folosesc de secole lemn de manchineel în mobilier, după ce îl taie cu grijă și îl usucă la soare pentru a neutraliza seva otrăvitoare, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel