Copaci de laborator: Cercetătorii au creat prima frunză artificială
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
frunza
frunza

Cercetătorii susţin că au descoperit „Sfântul Graal“ al ştiinţei într-o frunză artificială care ar putea transforma fiecare casă într-un producător de energie.

Frunza, care are aceeaşi mărime ca o carte de joc, mimează procesul fotosintezei, prin care plantele transformă lumina şi apa în energie, informează realitatea.net. Oamenii de ştiinţă aflaţi în spatele invenţiei spun că frunza reprezintă o soluţie ieftină la criza energetică din lume. "O frunză artificială care să funcţioneze a fost unul dintre Graalurile ştiinţei, decenii întregi. Acum am reuşit", a declarat dr. Daniel Nocera.

Frunza artificială este realizată din silicon, electronice şi catalizatori, substanţe care accelerează reacţiile chimice. Amplasat în circa 4 litri de apă, instrumentul produce suficientă electricitate pentru o casă din ţările în curs de dezoltare, pentru o zi întreagă. Frunza separă apa în hidrogen şi oxigen. Cele două gaze sunt înmagazinate într-o baterie de combustie, care le foloseşte pentru a produce electricitate. Bateria poate sta fie pe casă, fie lângă ea.

Nocera, cercetător la Massachusetts Institute of Technology (MIT), subliniază că frunza artificială nu este un concept nou, însă cele dezvoltate până acum nu putea fi folosite la scară largă şi erau foarte scumpe. Frunza lui Nocera este creată din materiale ieftine, care se găsesc peste tot, funcţionează în condiţii simple şi este stabilă. "Natura este condusă de fotosinteză şi cred că viitorul va fi alimentat de fotosinteză, deasemenea, sub forma acestei frunze", a declarat Nocera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel