Data publicării:
Cop26. Încălzire globală dezastruoasă. Temperaturi mai mari cu 2,4 grade Celsius și fenomene meteo extreme
Un raport lansat recent la reuniunea COP26 arată că omenirea se îndreaptă spre o încălzire dezastruoasă de peste 2,4 grade Celsius.
Lumea se îndreaptă spre niveluri dezastruoase de încălzire globală care depășesc cu mult limitele prevăzute în Acordul de la Paris privind clima, în ciuda unei avalanșe de promisiuni de reducere a emisiilor de dioxid de carbon din partea guvernelor la summit-ul Cop26 al ONU, scrie Mediafax după o relatare The Guardian.
Potrivit unui studiu publicat marți la Glasgow, creșterea temperaturii va depăși 2,4°C până la sfârșitul acestui secol, pe baza obiectivelor pe termen scurt stabilite de țări.
Acest lucru ar depăși cu mult limita superioară de 2C, care, conform Acordului de la Paris, ar trebui să rămână "cu mult sub" 2C, precum și limita mult mai sigură de 1,5C, care a fost stabilită în cadrul discuțiilor de la Cop26.
Distrugeri pe tot globul
La acest nivel, fenomenele meteorologice extreme - creșteri ale nivelului mării, secetă, inundații, valuri de căldură și furtuni mai puternice - ar provoca distrugeri pe tot globul.
Estimarea contrastează puternic cu previziunile optimiste publicate săptămâna trecută, care sugerau că încălzirea ar putea fi menținută la 1,9C sau 1,8C, în urma angajamentelor anunțate în cadrul negocierilor, aflate acum în a doua săptămână și programate să se încheie în acest weekend.
Acele estimări se bazau pe obiectivele pe termen lung stabilite de țări, inclusiv India, al treilea mare poluator din lume, care își propune să atingă un nivel zero de emisii nete până în 2070.
În schimb, evaluarea sumbră a unei creșteri de 2,4C, realizată de Climate Action Tracker (CAT), cea mai respectată coaliție de analiză climatică din lume, s-a bazat pe obiectivele pe termen scurt ale țărilor pentru următorul deceniu.
Emisii de două ori mai mari în 2030
Conform promisiunilor făcute la Glasgow, emisiile vor fi de două ori mai mari în 2030 decât ar trebui să fie pentru a nu depăși 1,5C, a constatat CAT. Oamenii de știință au avertizat că, dincolo de 1,5C, unele dintre daunele aduse climei Pământului vor deveni ireversibile.
Analiștii au constatat, de asemenea, o prăpastie între ceea ce au declarat țările că vor face în privința emisiilor de gaze cu efect de seră și planurile lor din realitate. Dacă se iau în considerare politicile și măsurile actuale, și nu doar obiectivele, încălzirea ar crește la 2,7C, conform analizei CAT.
Două obiective
Cele 197 de părți la Acordul de la Paris din 2015 au fost rugate să vină la Glasgow cu două obiective: un obiectiv pe termen lung de a ajunge la zero emisii nete la nivel global în jurul jumătății secolului și planuri naționale pe termen mai scurt, care fixează reducerea emisiilor până în 2030. Oamenii de știință spun că emisiile de gaze cu efect de seră trebuie să scadă cu aproximativ 45% în acest deceniu pentru ca temperaturile globale să nu depășească 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale.
Prima săptămână a discuțiilor din cadrul Cop26 a fost dominată de o avalanșă de anunțuri, inclusiv angajamente privind conservarea pădurilor, finanțarea sectorului privat pentru energie curată și eliminarea treptată a cărbunelui de către țări. Ulterior, țările au părut să revină asupra unor angajamente sau au simțit nevoia să le clarifice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News