COP26. Conferinţa ONU privind schimbările climatice a început la Glasgow
Autor: Alexandru Ichim | Publicat pe: 31 oct 2021, 15:56
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Conferința COP26, la care participă și președintele Klaus Iohannis, a început duminică la Glasgow.

Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26) a început duminică în oraşul scoţian Glasgow, după o scurtă întârziere, pe fondul unor avertismente dure din partea comunităţii ştiinţifice cu privire la escaladarea crizei climatice, informează DPA, scrie Agerpres. 

La invitaţia Naţiunilor Unite, reprezentanţii guvernelor din circa 200 de ţări vor discuta timp de două săptămâni despre cum umanitatea poate încă limiteze accelerarea încălzirii globale la un nivel tolerabil.

Peste 25.000 de persoane, așteptate la evenimentCirca 25.000 de persoane, inclusiv mii de jurnalişti şi de activişti de mediu, sunt aşteptaţi la eveniment.

Ceremonia oficială de deschidere, amânată cu circa o oră, a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor pandemiei de coronavirus.

În alocuţiunea sa de deschidere, preşedintele COP26, Alok Sharma, a subliniat importanţa acestui summit pentru îndeplinirea obiectivelor stabilite în 2015 de "Acordul de la Paris", inclusiv a celui privind limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius faţă de nivelurile din perioada preindustrială.

COP26 este "ultima şi cea mai bună speranţă" pentru a reuşi limitarea încălzirii globale la 1,5 grade Celsius, cel mai ambiţios obiectiv al "Acordului de la Paris", a declarat Sharma în deschiderea summitului.

"Dacă acţionăm acum şi împreună, putem proteja preţioasa noastră planetă", a continuat el.

Lupta împotriva crizei climaticeLupta împotriva crizei climatice a fost, de asemenea, unul dintre subiectele abordate în weekend în cadrul summitului G20 de la Roma.

Prin semnarea Acordului de la Paris aproape două sute de naţiuni s-au angajat să menţină creşterea temperaturilor la nivel mondial "mult sub" limita de 2 grade Celsius faţă de nivelurile din perioada preindustrială şi să depună eforturi în vederea atingerii unui obiectiv şi mai ambiţios, acela de limitare a încălzirii globale la 1,5 grade Celsius.

Klaus Iohannis participă la COP26

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, în perioada 1-2 noiembrie 2021, la Summitul liderilor mondiali (World Leaders’ Summit).

CITEȘTE MAI MULTE AICI: COP26. Iohannis, la Summitul liderilor mondiali din cadrul Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?