Coordonator zonal RAR, reținut de DNA: A perfectat o practică de a pretinde și a primi bani. 12.000, doar de la un inspector
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Imagine de Ichigo121212 de la Pixabay
Imagine de Ichigo121212 de la Pixabay
DNA anunță punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a unui coordonator zonal RAR, pentru luare de mită. 

Biroul de Informare și Relații Publice al DNA anunță, vineri, că 'în cauza mediatizată prin comunicatul 320/VIII/3 din 21 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 20 mai 2021, a inculpatului M. D., la data faptelor coordonator zonal al Departamentului Inspecţii Tehnice Periodice şi Supraveghere Parc Naţional de Vehicule din cadrul R.A.R., în sarcina căruia s-a reținut comiterea a trei infracțiuni de luare de mită, dintre care una în formă continuată.

'În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

Prezenta cauză are ca obiect modalitatea în care mai mulți inspectori tehnici atestați R.A.R. ar fi dezvoltat și perfectat o practică de a pretinde și primi sume de bani, pentru a atesta în mod nereal efectuarea inspecției tehnice periodice a vehiculelor, fără ca acestea să fie efectiv prezente.', precizează DNA.

Ar fi pretins de la un inspector tehnic RAR 12.000 euro și 10.000 lei

În acest context, în perioada 2019 - 2021, inculpatul M.D., în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și primit, de la un inspector tehnic de la o stație autorizată R.A.R, sumele de 12.000 euro și 10.000 lei pentru:

- a soluționa într-o manieră favorabilă o sesizare referitoare la încălcarea reglementărilor privind inspecția tehnică periodică a vehiculelor în stația unde acesta își desfășura activitatea,

- a declara admiși la programul de reatestare ca inspector tehnic, pe el și o altă persoană,

- a desemna ca inspector la monitorizarea de fond o anumită persoană,

- pentru a nu sancționa stația unde inspectorul își desfășura activitatea pentru nefuncționarea camerelor video.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, mai arată comunicatul.

M.D. va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă

'La data de 21 mai 2021, inculpatul M.D. urmează să fie prezentat Tribunalului Iași cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Anterior, în aceeași zi, procurorii anticorupție, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au efectuat percheziții domiciliare în trei locații situate pe raza județelor Iași și Bacău, din care una era sediul unei instituții publice, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale Anticorupție, Direcției de Operațiuni Speciale și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.', conchide comunicatul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel