Convoi de civili, atacat cu rachete la ieşirea din Zaporojie
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 30 sep 2022, 09:26
WhatsApp
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Fotografie de la Алесь Усцінаў, Pexels
Armata rusă ar fi atacat cu o rachetă un convoi de civili la ieşirea din Zaporojie. 

Invadatorii ruşi au atacat cu o rachetă un convoi de civili care formau o coadă la ieşirea din oraşul Zaporijjia, există morţi şi răniţi, anunţă Agenţia de presă RBC-Ucraina, cu referire la o postare a şefului Administraţiei militare de stat a regiunii Zaporijjia, Oleksandr Staruh, de pe Telegram.

Informaţia a fost actualizată la 8:48, de către primarul oraşului Melitopol, Ivano Fedorov, care a postat imagini despre consecinţele atacului asupra coloanei civile. Primarul a confirmat, de asemenea, atacul comis asupra convoiului şi a menţionat că oamenii părăsesc oraşul în fiecare zi pentru a-şi întreţine rudele, pentru a face rost de medicamente vitale pentru populaţia civilă şi apoi revin în oraş.

Potrivit acestuia, este însă imposibil de estimat numărul morţilor şi răniţilor, printre victime se numără inclusiv locuitori ai oraşului Melitopol. "Inamicul a lansat un atac cu rachete asupra unui convoi umanitar la ieşirea din oraş. Oamenii stăteau la coadă pentru a părăsi teritoriul ocupat temporar de ruşi pentru ale aduce rudelor ajutoare umanitare", a scris Staruh.

Potrivit acestuia, s-au înregistrat morţi şi răniţi. Acum la faţa locului lucrează echipele de salvare, medicii, toate serviciile de intervenţie. Amintim că noaptea trecută, regiunea Zaporijjia a fost, de asemenea, supusă unor atacuri ale ruşilor. Se mai precizează că sistemul de apărare antiaeriană a funcţionat în oraş, scrie Rador.

Vladimir Putin a recunoscut independenţa regiunilor Herson şi Zaporojie, din Ucraina

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a recunoscut independenţa regiunilor ucrainene Herson şi Zaporojie, potrivit unor decrete prezidenţiale publicate joi seară, cu o zi înainte ca Rusia să finalizeze anexarea lor, notează AFP.

"Ordon recunoaşterea suveranităţii şi independenţei de stat" a regiunilor Herson şi Zaporojie, situate în sudul Ucrainei, a declarat în aceste decrete Vladimir Putin care se pregăteşte să oficializeze vineri anexarea celor două, precum şi a regiunilor Doneţk şi Lugansk (est).

Rusia a recunoscut independenţa Republicii Populare Doneţk (DNR) şi a Republicii Populare Lugansk (LNR), la cererea liderilor lor separatişti pro-ruşi, la sfârşitul lunii februarie, cu puţin timp înainte de lansarea ofensivei sale în Ucraina.

În septembrie, regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk au organizat "referendumuri", denunţate de Kiev şi Occident ca fiind ilegitime, votând pentru alipirea lor la Rusia.

O ceremonie de oficializare a acestei anexări va avea loc vineri după-amiază la Kremlin, reaminteşte AFP, conform Agerpres.

Putin dă vina pe prăbușirea URSS pentru decizia de a porni războiul neprovocat din Ucraina

Conflictele din fosta URSS, între care şi cel în desfăşurare dintre Rusia şi Ucraina, sunt, "bineînţeles", rezultatul "prăbuşirii Uniunii Sovietice", a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat Occidentul că seamănă discordie, relatează AFP.

"Ştim că Occidentul elaborează scenarii pentru a provoca noi conflicte în spaţiul CSI. Dar avem deja destule (conflicte)", a declarat el, în cadrul unei reuniuni cu responsabili ai serviciilor de securitate din ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente, care reuneşte fostele republici sovietice.

"Este suficient să ne uităm la ce se întâmplă în acest moment între Rusia şi Ucraina, la ce se întâmplă la frontierele anumitor ţări din CSI. Toate acestea, bineînţeles, sunt rezultate ale prăbuşirii Uniunii Sovietice", a adăugat el.

Preşedintele rus a mai afirmat că o "ordine mondială mai corectă" este pe cale să se formeze "printr-un proces dificil".

"O hegemonie unipolară se prăbuşeşte inexorabil, este o realitate obiectivă pe care Occidentul refuză categoric să o accepte. Şi vedem tot ce decurge de aici", a afirmat Putin.

"Agăţându-se de trecut şi încercând să ducă o politică de diktat în toate domeniile - de la relaţiile internaţionale la economie, trecând prin cultură şi sport - acest faimos Occident colectiv creează noi probleme şi noi crize", a mai spus liderul de la Kremlin.

Pe 16 septembrie, în cadrul unui summit regional asiatic, Vladimir Putin a pozat deja într-o contrapondere a lumii occidentale, exprimându-şi satisfacţia pentru "rolul tot mai mare al noilor centre de putere".

În trecut, Vladimir Putin a calificat prăbuşirea Uniunii Sovietice drept "cea mai mare catastrofă geopolitică" a secolului al XX-lea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?