Data publicării:
Klaus Iohannis, controverse legate de mandatul de primar al Sibiului
În sprijinul legii care ar acorda primarilor 15 zile pentru a schimba partidul fără să își piardă mandatele, liderii PSD au lansat luni în spațiul public un subiect sensibil pentru Klaus Iohannis. Este vorba despre controversele cu privire la mandatul de primar al Sibiului, despre care DCNews a scris în urmă cu doar câteva zile. Liviu Dragnea și Victor Ponta au atras atenția asupra faptului că liderul PNL se opune derogării de 15 zile oferite aleșilor locali, în condițiile în care tocmai el a intrat în PNL după ce a fost ales primar din partea FDGR, iar acum este membru al ambelor organizații și își exercită fără probleme mandatul de edil al Sibiului.
"Klaus Iohannis își dorește să fie președintele României. Nu mă așteptam să aibă atâta ipocrizie să acuze primarii că fac exact ce a făcut el. El a fost ales ca reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, trecând apoi la PNL, fără să plece însă din FDGR. (...) E singurul caz de bigamie politică din România. Este și președinte PNL și membru FDGR. De ce e moral să migreze la PNL și ar fi imoral să aibă și ceilalți primari o astfel de opțiune? Mai bine tăcea domnul Iohannis", a declarat, luni, Liviu Dragnea, ale cărui argumente au fost reiterate și de Victor Ponta.
Citește și: Liviu Dragnea: Klaus Iohannis e singurul caz de bigamie politică
Replica din PNL nu a întârziat să apară și a fost oferită de purtătorul de cuvânt, Alina Gorghiu, care i-a sugerat președintelui executiv al PSD să studieze mai bine legislaţia.
Alina Gorghiu susține că, potrivit articolului 8 din Legea nr.14/2003, membrii organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care înscriu candidaţi în alegeri, pot face parte şi dintr-un partid politic, având dreptul de a candida în condiţiile legii.
"Domnule Dragnea, studiaţi cu mai multă atenţie legislaţia României înainte de a vă umple de ridicol în mod public!", a reacționat purtătorul de cuvânt al PNL.
Vezi și: Alina Gorghiu lui Liviu Dragnea: Aţi făcut o gafă
Iată articolul publicat de DCNews pe 14 august, care arată unde au dreptate și unde greșesc liderii PSD când îl atacă pe Klaus Iohannis:
Klaus Iohannis este primar al Sibiului din 2000. În toate cele patru campanii electorale, el a candidat din poziția de președinte al FDGR - Forumul Democrat al Germanilor din România. În februarie 2013, edilul Sibiului a demisionat din funcția de președinte al FDGR și s-a înscris în PNL. O mutare de acest gen (părăsirea PDL pentru PMP) a fost evitată de Emil Boc, pentru a nu-și pierde mandatul de primar al orașului Cluj-Napoca. Sitațiile diferă sensibil, legea fiind de partea lui Iohannis, însă moralitatea unei astfel de mișcări este serios pusă sub semnul întrebării.
Primarul își pierde mandatul dacă schimbă partidul de bunăvoie
Conform Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, modificată prin Legea 249/2006, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului, şi în cazul pierderii, prin demisie, a calităţii de membru al partidului politic pe a cărui listă a fost ales.
Klaus Iohannis a demisionat, în februarie 2013, din fruntea FDGR, însă a rămas membru al Forumului. Edilul Sibiului a intrat atunci în PNL, unde a fost ales prim-vicepreședinte al formațiunii, pentru ca, în 2014, să devină președinte al liberalilor.
Primarul Sibiului ales din partea FDGR a devenit astfel liberal, continuând să fie însă membru al FDGR.
Vezi și: Klaus Iohannis este membru PNL Sibiu, clarifică situația Mircea Cazan
FDGR nu este partid politic în acte, însă pare să acționeze ca unul
Am putea spune că Iohannis face parte simultan din două partide politice, dar statutul FDGR îi vine în ajutor. De pe site-ul FDGR aflăm că Forumul este o asociație de utilitate publică organizată pe bază etnică, nu un partid politic:
"Forumul Democrat al Germanilor din România este o asociaţie a minorităţii germane din România, organizată pe bază etnică, persoană juridică română de drept privat, fără scop patrimonial.
Forumul Democrat al Germanilor din România este o asociaţie de utilitate publică".
Chiar dacă în acte nu figurează ca partid, organizația care l-a făcut pe Iohannis de patru ori primar se comportă ca unul. FDGR participă la alegerile locale și parlamentare, iar dovadă stau rezultatele publicate chiar pe site-ul asociației.
Ba mai mult, FDGR întemeiază și alianțe electorale.
Iohannis, "trădat" de site-ul Primăriei Sibiu
Chiar dacă FDGR nu se vrea partid politic, site-ul Primăriei Sibiu încadrează organizația în rândul formațiunilor politice
Dacă ar fi să ne luăm după informațiile postate pe site-ul Primăriei din Sibiu, Klaus Iohannis ar face în acest moment parte din două partide politice - PNL și FDGR.
La rezultatele alegerilor câștigate de Iohannis de-a lungul anilor, pe site-ul instituției, FDGR este încadrată la categorii precum "partide politice" sau "formațiuni politice".
Klaus Iohannis a rămas în limitele legii prin aceste mișcări. El nu a fost însă ales edil al Sibiului din partea PNL, iar prin intrarea în PNL în timpul mandatului la Primărie, Klaus Iohannis "a trădat" într-o oarecare măsură votul primit din partea sibienilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News