Controversata lege a avorturilor a trecut de Camera Reprezentanților Illinois
Camera Reprezentanţilor din Illinois a adoptat marţi, după o dezbatere prelungită şi marcată de emoţii, o controversată lege privind avortul caracterizată drept extremă de adversarii ei, dar despre care susţinătorii afirmă că este necesară pentru a apăra femeile în faţa legilor mult mai restrictive adoptate în alte state ale SUA, relatează miercuri dpa.
Noua lege, care mai trebuie adoptată şi de Senat, o abrogă pe cea care funcţionează din 1975 în statul din centrul SUA şi care impunea, între altele, acordul soţului şi sancţiuni penale pentru medicii care practică întreruperi de sarcină.
Textul votat marţi instituie "dreptul fundamental" al gravidelor de a avorta şi stipulează că "un ovul fertilizat, un embrion sau un fetus nu au drepturi independente".
"Astăzi, Illinoisul spune că suntem mai buni decât acest război împotriva femeilor. Illinois spune că avem încredere în femei", a declarat reprezentanta democrată Kelly Cassidy, înainte de votul încheiat cu 65 pentru şi 40 împotriva proiectului.
Noua Lege privind sănătatea reproductivă anulează totodată aşa-zisa "interdicţie parţială de avort" din statul american, referitoare la sarcinile avansate. Avortul nu este permis de legislaţia federală decât pentru a salva viaţa mamei, în cazul în care aceasta este în pericol, aminteşte dpa.
În Senat, legea va fi adoptată probabil mai uşor decât în Cameră, iar guvernatorul J.B. Pritzker a anunţat că aşteaptă cu nerăbdare să promulge noul text.
Între alţii, reprezentanta republicană Avery Bourne, care este însărcinată, a criticat în timpul dezbaterii proiectul ca fiind "o extindere masivă care va afecta bebeluşi viabili, ceea ce este greşit". Dar nici democraţii din Cameră nu au fost unanimi, şase dintre ei votând împotrivă.
Avorturile "la negru"
Alţi democraţi au argumentat marţi că adoptarea de prevederi mai restrictive ar obliga femeile să facă avorturi "la negru", ceea ce le-ar pune în pericol sănătatea şi ar afecta în mod disproporţionat persoanele cu venituri mici şi vulnerabile.
După vot, preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor din stat, Michael Madigan, a asigurat într-un comunicat că sănătatea femeilor "va fi întotdeauna un drept fundamental în Illinois", în condiţiile în care în alte state ca Alabama, Missouri şi Ohio "politicieni extremişti sunt angajaţi într-un atac fără precedent împotriva drepturilor femeilor" .
În ultimele săptămâni, şase state din SUA au adoptat legi restrictive cu privire la avort care, practic, este interzis în unele texte. Ultima clinică unde se practicau întreruperi de sarcină din Missouri s-ar putea închide săptămâna aceasta pentru că oficiali din administraţia statului au avertizat că nu-i vor înnoi licenţa, iar marţi Curtea Supremă a SUA s-a pronunţat în favoarea unei prevederi din statul Indiana care cere ca fetuşii avortaţi să fie trataţi ca rămăşiţe pământeşti.
În ce o priveşte, Conferinţa catolică din Illinois a calificat legea drept "extremă", iar votul de marţi din Camera Reprezentanţilor a statului drept un "eşec moral colectiv".
Vezi și: Membru important al cartelului mexican Sinaloa, extrădat în SUA
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News