Urmărește emisiunea live
CONTROVERSĂ recurs compensatoriu. Date oficiale: Câți au revenit în închisoare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Un ucigaș eliberat recent din închisoare a ucis un tânăr, în Mediaș. În spațiul public, s-a vehiculat ideea conform căreia el a fost eliberat prin recursul compensatoriu. Se pare că nu s-a întâmplat acest lucru. A fost eliberat condiționat, iar procurorul nu a acționat la decizia instanței. 

În acest context al controverselor, ANP trimite un comunicat de presă cu precizări. 

Iată comunicatul: 

”În contextul recentelor abordări în spațiul public a efectelor determinate de punerea în aplicare a Legii 169/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, Administrația Națională a Penitenciarelor precizează:

Numărul liberărilor din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor, în intervalul 2014 – 2018, raportat la dinamica complexă a efectivelor custodiate, se prezintă astfel:

(w670)

Menționăm că punerea în libertate se dispune, de îndată, la expirarea duratei pedepsei închisorii, la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus liberarea condiţionată, precum şi la orice altă dată hotărâtă de organele judiciare competente, în situaţiile anume prevăzute de lege, administrația așezământului de deținere îndeplinind obligațiile prevăzute de reglementările legale în materie. 

Totodată, în ceea ce privește aplicarea instituției complementare a liberării condiționate, precizăm că aceasta presupune îndeplinirea cumulativă a unor condiții strict și limitativ prevăzute de lege, admiterea liberării condiționate implicând formarea convingerii instanței cu privire la însușirea de către persoana condamnată a unui complex de valori sociale necesare subzistenței în societate, în condiții de legalitate.

Din totalul celor 14.402 persoane care au beneficiat de prevederile Legii 169/2017, un număr de 11.851 au fost liberate ca urmare a admiterii cererii de liberare condiționată de către instanţele de judecată competente, iar restul de 2.551 au fost liberate la împlinirea termenului de executare a pedepsei.

De asemenea, din totalul persoanelor puse în libertate, beneficiare ale prevederilor Legii 169/2017, un număr de 724 au revenit în penitenciar, reprezentând un procent de 5,02% din totalul beneficiarilor recursului compensatoriu.

Precizăm că nu toate persoanele care au revenit în penitenciar, după momentul liberării, au săvârșit fapte de natură penală în perioada postdetenție, parte dintre acestea având pe rol alte cauze penale, în diferite stadii de instrumentare, încă dinaintea punerii în libertate.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel