CONTROVERSĂ: Este nava din Moldova cauza exploziei din Beirut? Date care RĂSTOARNĂ TOT: Cine e proprietarul navei
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Agenția Navală a Republicii Moldova a declarat că este prematur să se spună faptul că explozia din Beirut a avut loc din cauza navei care se afla sub pavilionul Moldovei.

Agenția Navală a Republicii Moldova susține că este prematur de indicat cauza și sursa exactă a deflagrației din portul Beirut. "Declararea faptului că deflagrația a avut loc din cauza unei nave sub pavilionul Republicii Moldova nu este corectă", anunță reprezentanții agenției. 

Nava nu mai era sub pavilionul Republicii Moldova

Totodată, aceștia precizează că Nava Rhosus a fost înregistrată în Registrul de Stat al Navelor la data de 23.02.2012, iar, din anul 2014, nu mai naviga sub pavilionul de Stat al Republicii Moldova. Ea ar fi fost radiată forțat din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova, din cauza expirării documentelor de înregistrare.

Navă de voiaj

Proprietarul navei ar fi o companie înregistrată în Panama. Totodată, această navă a închiriată, conform contractului (bareboat charter), unei compani din Insulele Marshall.

Ea ar fi fost în voiaj pe ruta portul Batumi (Georgia) - Mozambic, în timp ce echipajul a depistat o defecțiune tehnică și, la data de 21 noiembrie 2013, a intrat în portul Beirut (Liban) pentru a remedia problemele apărute. Însă, pentru că armatorul navei avea probleme financiare, atât nava, cât și marfa transportată, au rămas în portul Beirut. Totuși, autoritățile din Moldova nu ar fi avut date care să confirme faptul că în noiembrie 2013 nava a fost reținută în portul din Beirut. Proprietarul ar fi abandonat nava și echipajul.

”Conform rapoartelor de inspecție ale Memorandumului de înțelegere privind controlul statului port la Marea Mediterană, a cărui stat membru este Libanul, nava Rhosus a fost inspectată ultima oară la data de 08.06.2013 în portul Saida, fără a fi reținută, iar informații privind reținerea navei Rhosus în portul Beirut în noiembrie 2013 nu figurează.” anunță sursa citată. 

Nitratul de amoniu nu se afla pe navă

"Menționăm că marfa transportată de această navă, la care se face referință în sursele mass-media, a fost depozitată de autoritățile din Liban în depozitele portuare, și nu erau la bordul navei Rhosus", informează Agenția Navală din Republica Moldova. Totodată reprezentanții agenției au spus că s-au autosesizat pe acest subiect, dar și că vor acorda toate informațiile de care dispune autorităților interesate pentru desfășurarea investigațiilor pe subiectul dat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel