Controversa de la Spitalul Sf. Pantelimon. Răspunsul cu privire la ”gărzile” medicilor la firma privată din spital, unde pacienții sunt trimiși pentru tomografii. Ce s-a întâmplat cu angajările
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto ilustrativ pexels
foto ilustrativ pexels
Spitalul Sfântul Pantelimon a răspuns solicitării DCNews cu privire la angajările făcute, în ciuda suspendării acestui fapt, dar și cu privire la cum funcționează situația în spital, în relație cu o firmă privată, după ce s-a stricat CT-ul spitalului. 

După informațiile apărute în presă, DCNews a transmis o solicitare către Spitalul Pantelimon cu privire la angajări fără examen sau concurs, deși posturile sunt blocate, dar și cu privire la o situație pe care v-o descriem mai jos așa cum a reieșit din surse încrucișate:

- s-ar fi stricat tomograful din spital în luna noiembrie, nu ar fi fost reparat, dar ar fi fost externalizat serviciul către o companie privată, MedExpert, care ar fi închiriat spațiu chiar în spital.

- compania ar plăti spitalului chirie, iar spitalul i-ar plăti serviciile, deși acestea s-ar realiza cu ajutorul gărzilor făcute de personalul din spital în respectiva companie, în timp ce sunt plătiți din bani publici. 

În acest context, redăm răspunsurile punctuale la întrebările DCNews. 

La întrebarea DCNews cu privire la angajarea asistenților medicali fără examen sau concurs, deși posturile erau blocate, Spitalul Sfântul Pantelimon ne-a răspuns că (parafrazat n.r.), potrivit OUG 115/2023, în 2024, se suspendă ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante cu anumite excepții care nu vizează cazul în speță, însă ne este subliniat alineatul 3 conform căruia prevederile nu se aplică posturilor care devin vacante în cursul anului 2024, prin modificarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de serviciu sau de muncă ale personalului și nici a posturilor vacante sau temporar vacante.

Însă, susține răspunsul dat, personalul în cauză ar fi fost angajat ”prin examen, cu afișare la avizier, pe posturi temporare, vacantate după data de 01.01.2024, încheiate până la venirea titularului pe post”. Un post a fost ocupat prin transfer. Răspunsul spitalului mai arată că ”la baza organizării examenelor, în regim de urgență, au fost numeroase referate privind nevoia de personal pentru îngrijirea pacienților și asigurarea continuității serviciilor medicale”. 

Cu privire la a doua situație menționată, Spitalul Sfântul Pantelimon admite că a încheiat un acord de prestări servicii, prin licitație publică, susținând că acest lucru nu reprezintă externalizare. Conform răspunsului, facturile decontate de spital se ridică lunar la un estimativ de 153.000 de lei. 

În ceea ce privește activitatea medicilor din spital în cadrul firmei MedExpert, Spitalul Sfântul Pantelimon răspunde că în patologia de urgență este necesar un diagnostic imagistic cât mai rapid și, pentru că medicilor radiologi din spital, angajați cu contract de gardă, li s-a redus activitatea ca urmare a defectării aparatului propriu, a fost încheiat un contract de prestări servicii pentru intervalul 22:00 - 06:00. 

MedExpert plătește o chirie de 1720 de euro pe lună, din care jumătate rămân la spital. 

Spitalul mai explică de ce nu a reparat echipamentul CT. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel