Data publicării:
CONTROVERSĂ cu manualele de română și profesorii anti-Eminescu. Cristescu: Problemă de securitate națională
O profesoară de limba română s-a ''autodenunțat'' pe Facebook, scriind că nu respectă programa școlară și că nu predă elevilor Creangă sau Eminescu. De aici a pornit o întreagă dezbatere pe rețeaua de socializare - unii profesori spunând că i-ar urma exemplul, alții declarând că nici nu se pune problema de așa ceva.
Managerul general al Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR), Ioan Cristescu, a fost profesor de limba și literatura română. Invitat la interviurile DC News, a fost întrebat ce mesaj are pentru dascălii care nu vor să îl predea pe Mihai Eminescu.
"Cred că au înțeles greșit lucrurile. Din nefericire, la ora actuală, manualul de limba română este un manual de comunicare. După părerea mea, s-a înțeles geșit ce înseamnă un manual de limba română și ce înseamnă un manual de comunicare. Sigur că limba folosește pentru comunicare, dar a învăța propria ta limbă - ca o limbă maternă - devine o obligație și a nu cunoaște limba română devine chiar o problemă de securitate națională", a zis Ioan Cristescu.
Ce este urât în poemul "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie"?
"Sigur că pot exista discuții dacă copiii noștri trebuie să învețe limba română doar pentru comunicare. Eu cred că ei trebuie să învețe limba română pentru creație și inventivitate, lucruri pe care manualele de comunicare nu ți le dau. Acolo sunt niște scheme de limbaj pe care le înveți. Sunt niște procedee de comunicare, dar nu înseamnă fundamentul unei culturi și unei limbi native. Cu un manual de comunicare poți învăța limba română, limba engleză sau orice altă limbă. Poate pentru ei (n.r. - profesorii care spun că nu îl predau pe Eminescu) este desuet. Este ca și cum eu mi-aș urî moșii și strămoșii în condițiile în care limba română pe care o vorbim noi astăzi este creația lui Mihai Eminescu. Vorbesc despre limba literară. Mie îmi place Mihai Eminescu. Nu îl consider desuet. Poate unii au auzit doar 'Pe lângă plopii fără soț'. Să-l citească pe Mihai Eminescu în amănunt. Ce este urât în poemul "Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie". Avem o problemă cu cititul și cu recititul. Citim și avem senzația că am și învățat și că în acel moment cunoaștem. Ca să ajungi la cunoaștere, trebuie să recitești cu toate armele și bagajele intelectului tău", a mai spus Ioan Cristescu la interviurile DC News.
[citeste si]
Iată răspunsul:
VEZI AICI INTERVIUL INTEGRAL
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News