Controversă cu alerta pe telefon înainte de cutremur. Singurul lucru pe care îl poți face dacă afli că urmează seism
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Pe rețelele sociale s-a creat o întreagă dezbatere după cutremurul de joi dimineață: unele persoane spuneau că vor să fie anunțate, prin aplicație pe telefon, înainte cu câteva secunde înainte de a se produce un seism, altele spuneau contrariul.

Ce poți să faci având la dispoziție doar 20 de secunde? Dacă seismul se produce noaptea, în timp ce dormi, până ajungi la telefon și te dumirești de la ce vine alarma... mai trec 10-15 secunde, dacă stai la etajul 1 (sau mai sus), ai nevoie de mai mult de 2-3-4 minute pentru a ieși din bloc. Și știm foarte bine că toți specialiștii ne spun că - în caz de cutremur - NU trebuie să părăsim clădirea.

De obicei, după primele mișcări seismice, pot urma replici ale cutremurului, inițial suficient de puternice pentru a provoca noi pagube. De asemenea, nu trebuie să fugim pe scări! Scările sunt foarte sensibile în caz de cutremur, iar coborârea sub efectul oscilațiilor seismice este foarte periculoasă. Nu trebuie să sărim pe fereastră și nici să folosim liftul.

Așadar, la ce bun să știți cu 15 secunde că urmează un cutremur? Poate cel mult să opriți gazele. Și să nu uităm că am plecat de la ipoteză că aplicațiile respective își fac treaba și chiar anunță că va fi seism, deși - în cele mai multe cazuri - utilizatorii lor au spus că nu au primit nicio avertizare... poate doar după terminarea cutremurului.

VEZI ȘI: Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs joi dimineaţa, la ora locală 6:50, în judeţul Buzău

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs joi dimineaţa, la ora locală 6:50, în judeţul Buzău, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs la adâncimea de 148,8 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 73 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti, 117 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi şi 122 km nord de Bucureşti.

După înregistrarea automată a cutremurului, INCDFP va face şi o revizuire manuală, care va arăta exact magnitudinea şi adâncimea la care s-a produs seismul din această dimineaţă.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate. În 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel