Controversa anulării alegerilor prezidenţiale din România, analizată în raportul UE privind statul de drept

Comisia Europeană va lua în considerare controversa anulării alegerilor prezidenţiale din România în raportul din 2025 privind statul de drept, a declarat marţi comisarul european pentru democraţie, justiţie, statul de drept şi protecţia consumatorului, Michael McGrath. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă organizate la finalul reuniunii Consiliului Afaceri Generale (CAG).
Citește și: Senatorul Titus Corlățean, ales reprezentant al Comisiei de la Veneția
Reuniunea Consiliului Afaceri Generale a inclus o dezbatere pe marginea raportului din 2024 al Comisiei Europene privind statul de drept în patru ţări membre – România, Portugalia, Ungaria şi Slovenia – precum şi recomandările formulate în acest document. Aceasta face parte din dialogul anual asupra statului de drept în toate cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene.
„Am avut o discuţie legată de o serie de chestiuni privitoare la România ca una dintre cele patru ţări despre care s-a discutat astăzi la Consiliu. Discuţia s-a concentrat pe raportul din 2024 privind statul de drept şi la recomandări. România a folosit ocazia pentru a-şi prezenta perspectiva asupra activităţii pe care o face pentru a da curs acelor recomandări şi, desigur, Comisia va lua acest lucru în calcul atunci când va elabora raportul din 2025.
Cred că este cu adevărat o ocazie ideală pentru noi de a examina toate evoluţiile de la începutul raportului din 2024. Aşadar, aşteptăm cu nerăbdare să facem acest lucru şi în paralel să dezvoltăm Scutul Democraţiei, care vizează ameliorarea şi adâncirea cooperării între statele membre prin Reţeaua de Cooperare Europeană privind Alegerile, recunoscând în acelaşi timp autonomia şi competenţa statelor membre de a gestiona desfăşurarea alegerilor în propriile ţări. Aşadar, cu siguranţă vom examina această chestiune în contextul raportului din 2025”, a declarat comisarul european Michael McGrath pentru Agerpres.
Preşedinţia poloneză a Consiliului Uniunii Europene, prin vocea ministrului afacerilor europene Adam Szlapka, a evidenţiat importanţa combaterii interferenţelor străine în procesele electorale din UE şi colaborarea strânsă cu Comisia Europeană privind Scutul Democraţiei.
„În legătură cu cele patru state membre despre care am discutat astăzi – Ungaria, Portugalia, România şi Slovenia – raportul din 2024 a evidenţiat evoluţii pozitive şi negative, făcând recomandări adecvate, iar acest raport a oferit baza pentru schimbul de opinii între miniştri astăzi”, a afirmat acesta.
Comisarul Michael McGrath a subliniat importanţa abordării integrate a problemelor privind statul de drept, care influenţează inclusiv competitivitatea economică a UE. „Economia noastră este competitivă atunci când cetăţenii şi companiile noastre sunt protejaţi de un sistem judiciar independent şi adaugă valoare în termeni de avantaj competitiv, şi de aceea în raportul din 2025 privind statul de drept va fi adăugată o dimensiune privind piaţa internă”, a explicat oficialul european.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News