Data publicării:
Controlul judiciar, neconstituțional. Efectele deciziei CCR. Lucian Bolcaș: Două situații inedite
Situația fără precedent în justiția românească. Avocatul Lucian Bolcaș dezvăluie două efecte inedite ale deciziei CCR. Cheia este în Parlament, care are o sarcină în regim de urgență.
Curtea Constituțională a României (CCR) a scos, joi, controlul judiciar în afara legii. Parlamentul are o sarcină în regim de urgență: să amendeze Codul de Procedură Penală. În tot acest timp, în spațiul juridic judecătorii și suspecții se confruntă cu două situații nemaiîntâlnite, subliniază avocatul Lucian Bolcaș. CCR a declarat neconstituționale textele de lege care privesc procedura de control judiciar, în care este cuprinsă și interdicția de a părăsi țara. Motivul invocat este că legea nu precizează și un termen limită. Însă, dacă Parlamentul nu repară în regim de urgență procedura, toți suspecții care au interdicția de a părăsi țara vor fi liberi.
Curtea Constituţională a decis: Controlul judiciar, NECONSTITUŢIONAL
Decizia va avea efect la 45 de zile după ce va fi publicată motivarea în Monitorul Oficial. Până atunci parchetele şi procurorii vor putea să dispună măsura controlului judiciar. Așa s-a întâmplat și joi seară, după decizia CCR, care a stabilit că este neconstituțional controlul judiciar și controlul judiciar pe cauțiune. Președintele și vicepreședintele CJ Hunedoara, Mircea Moloț și Tiberiu Balint, reținuți miercuri de DNA, vor fi cercetați în stare de libertate sub control judiciar, au decis, joi seară, magistrații Tribunalului Alba.
Mircea Moloț, în libertate sub control judiciar, după ce CCR a declarat neconstituțional controlul judiciar
Avocatul Lucian Bolcaș a explicat pentru DC NEWS că "la ora actuală, textele declarate neconstituționale sunt încă în vigoare până în momentul publicării deciziei Curții Constituționale a României în Monitorul Oficial, în momentul publicării aplicabilitatea este suspendată pe 45 de zile în care Parlamentul trebuie să modifice în sens constituțional. Dacă nu se modifică, ele vor înceta să-și producă efectele. Este articolul 147 din Constituția României. Până atunci sunt două situații inedite: prima se referă la: dacă judecătorii mai au dreptul să aplice aceste texte. Ei le pot aplica potrivit legii, care este în vigoare, dar trebuie să aibă o mare rezervă în a aplica aceste texte care aduc atingere. Pe de altă parte, cei care sunt sub control judiciar și interdicția de a părăsi țara, ar putea să conteste executarea acestei măsuri".
Marea eliberare
Dacă în prima situație s-au aflat judecătorii care, joi seară, după decizia CCR, au stabilit măsura controlului judiciar pentru Mircea Moloț și Tiberiu Balind, din a doua situația amintim alte nume. Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al lui Radu Mazăre, primarul Constanței. El se află sub control judiciar și are interdicția de a părăsi țara. Radu Mazăre a făcut nenumărate încercări pentru a i se putea ridica interdicția de a părăsi România.
De asemenea, deputatul PDL, Cătălin Teodorescu va fi cercetat penal sub control judiciar în care este implicată și Alina Bica. Cât timp se află sub control judiciar, acesta trebuie să respecte mai multe obligații printre care următoarea: să nu depășească teritoriul României.
Un alt caz este cel al deputatului PC Ion Diniță. El va fi cercetat sub control judiciar în dosarul șefului suspendat al CJ Brașov, Aristotel Căncescu. Ion Diniță nu are voie să părăsească țara.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News