Controlorii de trafic aerian din Franţa intră în grevă
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Controlorii de trafic aerian din Franţa intră mâine în grevă, ceea ce a dus la anularea a numeroase curse, majoritatea pe rute interne. Pasagerii sunt sfătuiţi să verifice situaţia zborurilor rezervate.

Direcţia Generală a Aviaţiei Civile din Franţa le-a cerut companiilor aeriene care operează pe aeroporturile franceze o reducere de până la 50% a zborurilor programate pentru mâine, informează RADOR. La rândul său, compania naţională Air France a anunţat că va menţine doar 45% din cursele sale pe distanţe scurte şi medii, cele mai afectate urmând să fie zborurile interne şi europene. Cât priveşte cursele de long courier, doar 10% sunt anulate. Programul de zboruri a fost modificat şi poate fi consultat pe site-ul oficial Air France, iar clienţii au fost informaţi individual prin e-mail şi sms, fiindu-le propuse soluţii de amânare a călătoriei sau rambursarea costului biletelor. În acelaşi timp, Aviaţia Civilă Franceză avertizează că nu sunt excluse întârzieri sau anulări de ultim moment. Sindicatul Naţional al Controlorilor de Trafic din Franţa a decis să oprească mâine lucrul, după ce a parcurs toate etapele de luptă sindicală, cerând majorarea salariilor în raport cu valoarea inflaţiei şi creşterea numărului de noi angajaţi, ca şi în cazul altor profesii ce presupun pregătire, abilităţi şi competenţe de înalt nivel. Sectorul se confruntă cu o lipsă acută de personal, pe cale să se agraveze ca urmare a unui val de salariaţi programaţi să iasă la pensie în următorii ani.

Atenţionări MAE

În perioada menţionată, traficul aerian va fi perturbat atât în Republica Franceză metropolitană, cât şi în teritoriile de peste mări, avându-se în vedere asigurarea a doar jumătate din zborurile prevăzute, se precizează într-un comunicat de presă al MAE. Pentru a urmări eventualele modificări apărute în orarul de zbor şi pentru a verifica informaţiile oferite de operatorii şi companiile aeriene prin intermediul cărora au planificate călătoriile, cetăţenii români sunt rugaţi să consulte site-urile aeroporturilor din Paris, https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols, şi ale aeroporturilor din localitatea de destinaţie/plecare, mai transmite MAE, potrivit Agerpres.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 şi +33147052755, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie următoarele telefoane de permanenţă: misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729, Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164, Consulatul General al României la Lyon: +33643627736 şi Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022, la care pot apela în funcţie de zona în care se află.

Ministerul Afacerilor Externe mai recomandă consultarea paginilor de Internet http://paris.mae.ro, http://lyon.mae.ro, http://strasbourg.mae.ro, http://marsilia.mae.ro, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că românii care se deplasează în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (www.mae.ro/app_cs) care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel