Contre la Miercurea Neagră. Ciuvică: Poate desființați pensiile speciale la Câmpulung Muscel. Pas cu pas / Bogdan Chirieac: Până aici! Nu ne atacați zâna!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică au avut un schimb intens de păreri în ultima ediție a emisiunii "Miercurea Neagră" din luna iulie.

Analistul politic Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice, au luat la puricat prevederile din PNRR și au adus în discuție aplicabilitatea acestora în cazul pensiilor "nesimțite".

"Legat de taxe și impozite, Bruxelles-ul zice să majorăm căci ați găurit bugetul României, ați majorat cu 35% față de aceeași perioadă a anului trecut" a spus Bogdan Chirieac.

Mugur Ciuvică: Din câte știu eu, Bruxelles-ul zice exact ce a zis și USR-istul. Să renunțe la facilități. A renunțat un pic anul trecut, la IT-iști a renunțat până la 10.000 de lei... și o să mai renunțe în continuare. Dar v-am spus, asta a trecut domnul Ghinea în PNRR și Bruxelles zice - Uite ce-ați scris aici - că renunțați la facilități!

Bogdan Chirieac: Mă omorâți cu partea asta! E vorba despre "ai mei". A trecut domnul Ghinea de la "ai mei" (USR)... a trecut acolo "desființarea pensiilor speciale".

Mugur Ciuvică: Eu nu cred că au trecut așa ceva în PNRR. Sigur au vorbit despre asta, dar 9 sau 10 luni cât au apucat să stea la guvernare n-au desființat nici măcar o pensioară...

Bogdan Chirieac: Păi n-a putut de sistem!

Mugur Ciuvică: ... motiv pentru care poate desființați pensiile la Câmpulung Muscel.

Bogdan Chirieac: Până aici! Nu ne atacați zâna!

Mugur Ciuvică: Păi nu v-o atac.

Bogdan Chirieac: Viitorul președinte al României, doamna Elena Lasconi.

Mugur Ciuvică: Desființați pensiile speciale pas cu pas și primul pas este la Câmpulung.

Bogdan Chirieac: Dom'le, e scris acolo - fără pensii speciale. Și partidul "nostru" militează pentru asta. Pensiile speciale nu. Rămân, se majorează în continuare mai repede decât orice în țara asta, au ajuns la 2% din PIB, însă facilitățile pentru agenții economici, pentru antreprenori, pe alea le-ați desființat pe toate.

Mugur Ciuvică: Așa ați scris în PNRR. La modul pur teoretic e și corect să nu existe facilități. De ce eu plătesc 10% pe salariul meu iar unul care lucrează în alt domeniu nu plătește. Io-s mai prost și ăla-i mai șmecher sau cum?

Bogdan Chirieac: Poate pentru a încuraja domeniul respectiv?

Mugur Ciuvică: Încurajezi domeniul respectiv, dar eu nu sunt susținător nici într-un fel nici în altul. Sigur cei din construcții vor avea probleme dacă o să se revină la impozitarea salariilor din construcții, poate și cei din agricultură, la IT-iși ați văzut că nu le-au desființat toate facilitățile, doar de la 10.000 de lei în sus... o să vedem ce-o să fie. Dar ceea ce o să fie e prevăzut în PNRR. Ei încă nu fac toate ororile pe care le-a trecut domnul ăsta Ghinea în PNRR, pentru că în PNRR scrie și de TVA, trebuie cotă unică de TVA și renunțare la facilitățile din TVA. Ăștia n-au făcut chiar chestii de-astea și ei promit că n-o să facă nici la anul treaba asta cu TVA-ul. Dar anumite chestii sunt prevăzute în PNRR. Impozitele pe proprietate sunt aproape sigur că vor crește... așa că trebuie să vă certați cu domnul Ghinea și cu domnul Cîțu. Dar cu dl. Cîțu nu vă certați că-l simpatizați.

Bogdan Chirieac: Deci tot ce-i de ars românu' din PNRR - și sunt multe lucruri din PNRR prin care românii sunt arși - alea se aplică. Când e vorba de pensiile speciale, alea nu se aplică.

Mugur Ciuvică: Alea se aplică foarte puțin, am mai vorbit despre ele, nu mai vorbesc că n-am cum. Singurele pensii speciale cu adevărat nesimțite sunt la vârful Securității la nivel de generali și în Magistratură, ăia cu Serviciile... vă dați seama că ăstora le e frică să se ia de ei, iar celelalte cu magistrații, tot așa... de frică, de nefrică, de Curtea Constituțională... nu se poate face nimic. Au zis că le plafonează cumva în timp, în 20 de ani de acum încolo (n.r. ironic) o să scadă nivelul. Până atunci, cine trăiește o să fie fericit.

Emisiunea completă, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel