Contra-curent. China cere companiilor miniere să producă cât mai mult cărbune
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels / Contra-curent. China cere companiilor miniere să producă cât mai mult cărbune
Pexels / Contra-curent. China cere companiilor miniere să producă cât mai mult cărbune
China ar dori să intensifice procesul de extragere al cărbunelui, obiectiv ce contravine trendului de ocrotire al planetei.

Guvernul chinez a impus companiilor miniere care extrag cărbune să „producă cât mai mult cărbune posibil”, în încearcă de a crește producția pe măsură ce se apropie iarna și să ușureze o criză energetică continuă a țării, transmite CNN

Anunțul Comisiei Naționale de Dezvoltare și Reformă a Chinei vine după săptămâni de lipsă de energie electrică în multe provincii, săptămâni care au obligat guvernul să raționalizeze electricitatea în timpul orelor de vârf și unele fabrici să suspende producția. Problema a influențat creșterea economică pe măsură ce producția industrială scade.

Reducerea emisiilor de carbon a eșuat

Beijingul a impulsionat minele de cărbune să reducă producția la începutul acestui an, în timp ce țara urmărea obiective ambițioase de reducere a emisiilor de carbon. Dar cererea a crescut pentru proiectele care necesită combustibili fosili și pur și simplu nu a existat suficientă putere pentru funcționare. 

Pentru a combate problema, China a început să ordone minelor de cărbune să crească producția, autoritățile din Mongolia Interioară, a doua cea mai mare provincie producătoare de cărbune din țară, cerând zecilor de mine să crească producția la începutul acestei luni. NDRC cere ca minele să crească la nivel național producția cu cât mai mult posibil în ultimul trimestru al anului 2021. Închiderea minelor de cărbune este interzisă.

A crescut stocul de cărbune în zonele cu energie electrică raționalizată

Inventarul de cărbune a crescut constant de la sfârșitul lunii septembrie, a spus comisia. Provinciile din nord-est, unde lipsa acută a dus la raționarea energiei, au acum stocat suficient cărbune pentru a suporta 24 de zile de consum de energie electrică - o creștere de 11 zile comparativ cu începutul lunii octombrie.

Guvernul a luat alte și măsuri pentru a ușura criza. A crescut prețul energiei electrice cu 20% în rândul provinciilor cu cerere mai mare, pentru a reduce decalajul de preț între cărbune și energie electrică. Centralele electrice din China nu au fost dispuse să stimuleze producția din cauza costului ridicat al cărbunelui. Din moment ce Beijingul controlează costul energiei electrice, producătorii nu au putut pur și simplu să mărească prețurile fără acordul guvernului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel