Data publicării:

Contractul de privatizare al Petrom, ilegal? Care sunt șansele să fie anulat. Augustin Zegrean: Poate fi atacată legea. S-a vândut ce nu era voie să se vândă

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Contractul de privatizare al Petrom, ilegal? Care sunt șansele să fie anulat. Augustin Zegrean: Poate fi atacată legea. S-a vândut ce nu era voie să se vândă / Foto: Agerpres
Contractul de privatizare al Petrom, ilegal? Care sunt șansele să fie anulat. Augustin Zegrean: Poate fi atacată legea. S-a vândut ce nu era voie să se vândă / Foto: Agerpres

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a explicat cum poate fi atacată legea care a dus la privatizarea Petrom.

Alegeri prezidentiale 2024

Contactul de privatizare al Petrom ar fi fost adoptat de Guvern în mod ilegal, susține Realitatea Plus. Astfel, potrivit sursei citate, în 8 iulie 2004, Guvernul de la acea vreme adopta hotărârea prin care s-a făcut privatizarea Petrom, iar avizul Consiliului Legislativ ar fi fost emis abia după 4 zile, deși, conform legii, acesta ar fi trebuit dat înainte de a primi aprobarea Guvernului. Specialiștii în legislație spun că aceasta poate fi o portiță de a ataca în instanță această hotărâre, mai ales că există precedente prin care mai multe legi au picat pentru că le lipsea acest aviz.

Mai mult, potrivit sursei citate, când legea privatizării Petrom a fost votată în Parlament, operațiunea ar fi decurs fără cvorum în Senat, un senator afirmând că au fost mai puțin de 50% plus 1 dintre parlamentarii. 

Augustin Zegrean: Poate fi atacată legea

În acest context, Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a fost întrebat dacă, potrivit legii, lipsa avizului Consiliului Legislativ la momentul adoptării legii poate fi un motiv pentru a anula contractul privatizării Petrom.

"Este greu de spus, a trecut mult timp de atunci și interesele sunt prea multe. Eu vă pot spune ce spune Constituția. Curtea Constituțională a mai fost sesizată cu situații din astea că au fost adoptate legi fără avize și decizia Curții a fost că obligativitatea este de a solicita, nu de a aștepta avizul, pentru că, de multe ori, instituțiile care emit aceste avize, spre exemplu Consiliul Economic-Social, o vreme nu a funcționat. Ar fi ținut lumea în loc și Curtea a spus că este obligat să îl solicite, nu este obligat să țină seama de el. În nicio situație, spre exemplu Parlamentul nu este obligat să țină seama de aviz, este decizia lui și, din câte știu eu, această privatizare a fost aprobată prin lege, deci astăzi să spui că au adoptat legea fără să aibă avizul este cam târziu.

Dar nu asta este problema, problema este, și eu mă întreb de când se tot vorbește despre asta, cum s-a putut vinde petrolul pentru că în Constituție, Art.136 spune că bunurile din domeniul public al statului sau al unităților administrativ teritoriale, nu pot fi vândute, deci resursele naturale, resursele solului nu pot fi vândute. E ca și cum ar fi vândut o parte din mare” a spus judecătorul. 

Întrebat dacă contractul privatizării Petrom poate fi atacat pentru a fi declarat nul, Augustin Zegrean a răspuns: "Poate fi atacată legea. Legea care a fost adoptată nu este în regulă. La Curtea Constituțională legile pe controlul ulterior pot fi atacate oricând. Problema este în ce împrejurare și cine poate să o atace. Deci dacă ar exista un proces prin care să se ceară anularea contractului în acel proces s-ar putea invoca neconstituționalitatea legii prin care s-a aprobat această situație. Faptul că s-a vândut ce nu era voie să se vândă, asta e marea problemă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel