Contractor român: A rămas mult armament pe mâinile talibanilor. Statul român chiar s-a implicat în evacuare
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pexels
Pexels
Un agent de pază român din Afganistan a povestit despre modul în care el și colegii săi au fost evacuați din Kabul. 

Într-un reportaj realizat de Adelin Petrișor pentru TVR1, un contractor român a vorbit despre modul în care el și colegii săi au reușit să părăsească Afghanistanul, în cele mai tensionate momente din Kabul. 

Într-o tabără situată la câțiva kilometri de aeroport au stat adăpostiți 14 români și colegii lor, peste 400 de angajați ce aparțin unei companii canadiene de securitate. 

Reprezentanții firmei, autoritățile afgane și talibanii au negociat timp de 5 zile pentru ca toți angajații să poată ajunge în siguranță pe aeroportul din Kabul. În două cazuri particulare, plecarea spre aeroport a fost anulată în ultimul moment. Ca să poată pleca în siguranță, agenții de securitate au lăsat în urmă tot armamentul. 

Armament rămas în mâinile talibanilor

„Au rămas peste 400, n-aș putea da un număr exact, dar peste 400 de puști de asalt, multe pistoale, mitraliere, muniție de diferite calibre, multe mașini blindate”, a declarat Cristi, fost luptător în Forțele Speciale ale Armatei Române și contractor civil cu 7 ani de experiență în Africa și Asia. 

Cei 400 de agenți de securitate s-au îmbarcat în autobuze și au plecat spre aeroport, însă problemele nu s-au oprit aici. Drumul scurt, de câțiva kilometri, a fost parcurs într-o oră, din cauza punctelor de control și a miilor de afgani care ocupau drumurile în încercarea de a ajunge la aeroport. 

Abandonați aproape de destinație

Pe drum spre aeroport, aproape de destinație, talibanii i-au abandonat pe cei 400 de agenți. 

„Nu aveam unde să mergem înapoi, flancul era al lor deja, nu aveam muniție, nu aveam nimic, nu aveam armament, eram ca sardinele în niște autobuze aduse de ei, pe marginea drumului, între oraș și aeroport”, a mai dezvăluit Cristi. 

Cei 14 români au mai avut de așteptat alte 3 ore până să fie primiți în zona sigură, dar au respirat ușurați odată ce s-au îmbarcat în avionul Hercules C-130 al Armatei Române. 

”Când am ajuns la avion și am văzut și băieții care ne așteptau și tot personalul consular care era acolo și era pregătit cu tot ceea ce însemna și o apă și o vorbă bună, deci... da, s-a simțit în momentul acela că, sincer, fără niciun fel de exagerare, statul român chiar s-a implicat în situația asta. Chiar s-a simțit”, a mai spus agentul de pază întors din Afghanistan. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel