Data actualizării:
Data publicării:

Contracte part-time, impozitate full time, chiar de la 1 august. Vezi cine este exceptat. Atenționare de la Educație către Finanțe

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels

Contractele part-time urmează să fie impozitate la nivel full time de la 1 august. 

Vineri, Guvernul a adoptat ordonanța prin care a modificat Codul Fiscal. O măsură, ce fusese anunțată că va intra în vigoare la începutul lui 2023, se va aplica încă de la 1 august. Este vorba despre impozitarea contractelor part-time la nivel full time. Practic, despre o suprataxare a salariilor part-time.

Citește și: EXCLUSIV  Elena Cristian dă de pământ cu PSD: Nu se vede criza! Vi se pare că e majorare de taxe și impozite, de la 1 august? Nuu, e ”facem ce vrem noi, fraierilor”

Adrian Câciu, ministru de Finanțe, spunea, în conferința de presă de săptămâna trecută, că Guvernul nu a găsit a fi oportun și necesar ”să facă ajustări radicale de mediu fiscal, că este bine să își continue traiectoria pe care a început-o încă de la începutul acestei guvernări de susținere a mediului de afaceri, de consolidare a mediului de afaceri onest și care asigură o competiție loială, de reașezare a sarcinii fiscale pe contributori astfel încât să nu mai existe discriminări și de completare, din perspectiva investițională, a volumului pe care statul român îl pune la dispoziție și pe partea de fonduri europene și pe partea de stimuli economici din bugetul de stat.” El a anunțat, în treacăt, ”limitarea beneficiilor impozitate favorabil, salariale, la 33% față de salariul aflat în plată și ajustarea modului în care se plătesc contribuțiile și impozitul la contractele part-time, evident cu păstrarea unor excepții.”

Enumerând excepțiile, a spus: ”Dacă cumulul contractelor part-time este la nivelul unui salariu minim atunci se plătesc contribuțiile proporțional cu contractele part-time, dacă nu se plătesc contribuții la nivelul salariului minim. Pe de altă parte, există și excepțiile cu privire la studenți, elevi, pensionari și persoane cu dizabilități.”

Concret, iată cine vor fi cei exceptați, conform Ordonanței de Guvern: 

- cei cu mai multe contracte de muncă, dacă baza lunară de calcul aferentă este cel puțin egală cu salariul minim brut;

- elevi sau studenţi, cu vârsta până la 26 de ani, aflaţi într-o formă de şcolarizare;

- ucenici de până la 18 ani;

- persoane cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi;

- pensionari pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, cu excepţia pensionarilor pentru limită de vârstă care beneficiază de pensii de serviciu în baza unor legi/statute speciale, precum şi a celor care cumulează pensia pentru limită de vârstă din sistemul public de pensii cu pensia stabilită în unul dintre sistemele de pensii neintegrate sistemului public de pensii).

La 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajații vor fi exceptați de la suprataxare. Rămân astfel vizați de modificare 703.483 de angajați care muncesc part-time. 

Dar cine sunt studenții care beneficiază de excepții

Conform Legii Educației Naționale, vorbim despre toți cei care sunt înscriși într-o formă de învățământ superioară, fie că este vorba despre facultate, masterat sau doctorat. 

Iată precizarea relevantă în acest sens: 

Articolul 142. (7) Persoana admisă la un program de studii universitare de licenţă, master sau doctorat are calitatea de student, respectiv student-doctorand, pe întreaga perioadă a prezenţei sale în cadrul programului respectiv, de la înmatriculare şi până la susţinerea examenului de finalizare a studiilor sau exmatriculare, mai puţin pe perioadele de întrerupere a studiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel