Container cu 9 tone de deșeuri, descoperit în Portul Constanţa Sud Agigea. Peste o mie de tone, oprite și la Murfatlar
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Garda de Coastă
Foto: Garda de Coastă
Noi transporturi de deșeuri au fost oprite de autoritățile române. 

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului, lucrători vamali, și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, au depistat un container ce conţinea 9400 kg de deşeuri (piese și dispozitive agricole), care urmau să fie importate de către o societate comercială din România, se arată într-un comunicat de presă. 

În data de 17.08.2021, în urma unor activități informativ-operative desfăşurate, polițiștii de frontieră, în cooperare cu lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului și comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Constanța, au descoperit un container cu deșeuri din piese și dispozitive agricole, care urmau să fie importate din Japonia de către o societate comercială de pe teritoriul României.

9,4 tone de deșeuri

În urma verificărilor suplimentare, echipa de control a constatat că în container se aflau încărcate 9400 kg de piese și dispozitive agricole, cu un grad avansat de uzură, afectate de rugină. Printre acestea au fost identificate și deșeuri periculoase, atașate motoarelor uzate, societatea comercială beneficiară nefiind autorizată pentru valorificarea acestora.

În acest sens, a fost luată măsura nepermiterii efectuării importului și returnarea la societatea exportatoare din Japonia, de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa.

S-a întocmit lucrare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de import ilegal de deșeuri, și import ilegal de deșeuri în vederea eliminării.

Peste o mie de tone de deşeuri din diferite materiale, transportate ilegal din Bulgaria, oprite la Murfatlar

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali şi comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, au depistat două barje încărcate cu peste 1.000 tone deşeuri din fier, sosite în portul Murfatlar pe fluviul Dunărea, care urmau să tranziteze România, din Bulgaria, cu destinaţia Turcia, fără respectarea prevederilor legale.

În data de 16.08.2021, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud şi comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Constanţa, au procedat la efectuarea unui control amănunţit asupra a două barje, care transportau conform documentelor deşeuri feroase, din Bulgaria cu destinaţia Turcia.

În urma controlului, s-a constatat ca deşeurile feroase sunt amestecate cu anvelope uzate, motoare ce conţin lubrifianţi, deşeuri din material plastic, carton, hârtie, precum şi componente din vehicule scoase din uz.

Returnate în țara de origine



Astfel, s-a stabilit faptul că transferul de deşeuri nu îndeplineşte condiţiile legale, iar comisarii Gărzii de Mediu au luat măsura interzicerii efectuării tranzitului pe teritoriul României a deşeurilor şi returnarea acestora în ţara de origine.

Cele două barje au mai fost depistate în cursul lunii iunie, având o încărcătură similară de deşeuri neconforme, de către poliţiştii de frontieră împreună cu comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, cei din urmă luând măsura de nepermitere a intrării în ţară în vederea efectuării tranzitului şi returnarea deşeurilor la expeditor.

S-a întocmit lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunilor de nerespectarea măsurilor în desfăşurarea activităţii de colectare/tratare/transport deşeuri şi folosirea de acte nereale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel