Consumul de energie din decembrie, facturat în ianuarie. Ioana Krekan (Enel): Clienții vor regăsi 2 perioade de facturare / video
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Ioana Krekan, Manager Activare si Facturare, Enel Energie / Enel Energie Muntenia, a spus cu ce se schimbă facturile din această perioadă.

Ioana Krekan, Manager Activare si Facturare, Enel Energie / Enel Energie Muntenia, a fost invitată la interviurile DC News, unde a vorbit despre diferențele din facturile emise de Enel în acest an față de cele anterioare:

„Din punct de vedere al formatului facturii nu sunt modificări. Ceea ce este diferit în factura emisă în această perioadă este perioada facturată. Dacă ne aducem aminte, în decembrie 2022 am avut 2 modificări legislative majore, care au impactat întreg procesul de facturare, iar în luna ianuarie facturile emise către clienți au fost pentru jumătate de lună, pentru perioada 1-15 decembrie 2022.

În facturile emise în această perioadă, clienții regăsesc două perioade facturate, perioada 16-31 decembrie și consumul aferent lunii ianuarie. Primele 15 zile au fost facturate în ianuarie, iar acum revenim și facturăm și cealaltă jumătate a lunii decembrie împreună cu consumul din ianuarie“, a spus Ioana Krekan.

Exemplu de factură Enel

Ioana Krekan a dat exemplul unei facturi emisă în acest an, pentru o mai bună înțelegere din partea consumatorilor.

„În cazul expus, clientul regăsește în factura sa două linii de energie activă. Ne concentrăm pentru cea marcată cu galben, pentru că este specifică și dedicată consumului din decembrie. Observăm că este facturat consumul din 16 până în 31 decembrie. Să ne reamintim că pe schema de sprijin din 2022 încadrarea în categoriile de plafonare se făcea pe baza mediei din 2021. Bineînțeles, și în cazul acestui client s-a aplicat acest aspect.

Indexul facturat este unul estimat din Convenția de consum, deoarece nu avem un index transmis de către client. Avem o cantitate pentru perioada 16-31 decembrie de 100 kilowați oră, ceea ce înseamnă că se încadrează în categoria de plafonare cu consum între 100 și 300 kilowați oră pe lună, primii 255 de kilowați sunt la 0,8 lei pe kilowatt/oră, iar ceea ce depășește 255 sunt facturați la 1,3 lei sau prețul din contract.

În această factură observăm marcat cu galben linia dedicată plafonării acordate pentru această perioadă. Se regăsește suma cu minus la linia plafonare“, a mai explicat, la DC News, Ioana Krekan.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel