Data publicării:

Consumul de droguri este peste tot și devine marea spaimă a românilor. Sociolog: 80% sunt profund nemulțumiți de cum este gestionată problema

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pxhere
Foto: Pxhere
Sociologul Remus Ștefureac, care conduce institutul de cercetare INSCOP, a participat la interviurile DC News TV în cadrul emisiunii realizate de Flaviu George Predescu.

Cei doi abordează cele mai de interes subiecte într-o emisiune difuzată în avanpremiera alegerilor locale și europarlamentare de duminică, 9 iunie.

Drogurile, cea mai nouă spaimă a românilor

„Foarte recent am publicat mai multe date privind această temă. Dacă ne uităm și analizăm agenda publică, de regulă avem cam aceleași lucruri: educație, sănătate, prețuri, salarii, locuri de muncă, evoluția economiei, frica de război de câțiva ani încoace. Însă o temă care a crescut oarecum sub radar este aceasta a traficului și consumului de droguri care generează o reacție emoțională și de asemenea o frică colectivă foarte mare”, a explicat Ștefureac în interviul pentru DC News TV.

Cetățenii se lovesc tot mai des de consumatori

„Subiectul este atât de puternic resimțit pentru că nu mai este o temă mediată de alte filtre, oamenii nu mai interacționează cu acest subiect doar văzând reportaje la televizor, ci din interacțiunea și proximitatea directă.

În toate comunitățile din România, și nu mai vorbim doar de orașele mari unde fenomenul a căpătat o amploare de necontrolat, subiectul este parte a vieții comunitare, ceea ce determină un nivel de anxietate socială foarte ridicată”, a adăugat sociologul.

Pericol pentru generația următoare

„Dacă oamenii sunt întrebați care este cel mai mare pericol pentru viitorul copiilor, pe primul loc este consumul de droguri. A ajuns cumva înaintea temerilor legate de lipsa de calitate a educației sau salarii sau locuri de muncă prost plătite pentru generația publică. Acest subiect captează atenția.

Dacă-i întrebi pe oameni cum cred că autoritățile gestionează acest subiect, aproape 80% sunt profund nemulțumiți. Cred că acest subiect a devenit o urgență națională care necesită o mobilizare legislativă în primul rând, pentru că sunt neclarități și conflicte instituționale care împiedică o acțiune eficientă”, a mai spus fondatorul și conducătorul INSCOP.

În concluzie, Ștefureac a insistat că un partid care ar aborda acest subiect în mod serios și ar include în oferta sa electorală și lupta contra traficului și consumului de droguri ar putea capitaliza voturile celor care sunt sătui de această problemă arhiprezentă în România.

Deși emisiunea se difuzează în după-amiaza zilei de 8 iunie, am selectat acest pasaj pentru a prefața discuția dintre Remus Ștefureac și Flaviu Predescu care vă așteaptă de la 17:00 la DC News și DC News TV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel