Data actualizării:
Data publicării:

Consumul de droguri, EXPLOZIE în pandemie. Gigel Lazăr (CIADO), semnal de alarmă: Autorităţile sunt depăşite

Autor: Eduard Pascu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Droguri
Droguri

Gigel Lazăr (CIADO - Centrul Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului) a declarat că în București s-a amplificat dimensiunea consumului de droguri, dar nu și zonele de consum.

"Perioada de pandemie ne-a blocat pe noi, la CIADO, să ne facem propriile studii. Ca părere personală, văzând și raportul celor de la Interpol și Europol, nu a scăzut consumul ci, din contră, a crescut, la nivelul întregii Europe. Studiile pe care le face Agenția Națională Antidrog, în ultima perioadă, din punct de vedere al prevalențelor pe grupe de vârstă, din punctul meu de vedere nu neapărat că nu sunt reprezentative, dar sunt adresate în aceleași zone la fiecare studiu. Ceea ce în mod normal duce, teoretic, la o stabilizare a consumului dar din punctul nostru de vedere este un fals în sensul de indicatori.

Ultimul studiu a fost făcut acum patru ani. Anul acesta au scos un nou studiu și arată o stabilizare. Este ciudat. În acești patru ani s-au dezvoltat foarte mult festivalurile. Acestea au dus la o creștere a consumului de droguri în rândul tinerilor. Ne uităm inclusiv la capturile Poliției la respectivele festivaluri care sunt minore în comparație cu cât se consumă. Agenția are cel puțin aceleași cifre aproximative sau și mai grav, nu s-a alocat nicio resursă financiară pentru proiecte și programe naționale: nici pentru grupurile vulnerabile, nici pentru consumatorii ocazionali. Și atunci de unde este scăderea pentru că nu are logică", a spus Gigel Lazăr.

"Cei de la centrul toxicologic sunt depășiți de situație, ca de altfel tot Bucureștiul. Sunt liste de așteptare de 100-200 de tineri ca să intre în tratament. Aceștia sunt cei care recunosc și vin. Din păcate avem un procent foarte de părinți care preferă să ascundă. Avem și o hartă la care am contribuit și noi în ceea ce privește zonele de consum din Capitală", a mai spus președintele Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului. 

Nu ne opunem dezincriminării

"Ceea ce se întâmplă este pentru a acoperi un fenomen care este cu mult mai mare. Pentru mine este foarte clar că fenomenul este scăpat de sub control. Președintele USR-ului, domnul Barna insistă pe dezincriminarea substanțelor, dar nu spune care. Eu mă gândesc la: cocaină, amfetamină, metaamfetamine, marijuana, opiacee... Ce vrei să dezincrimezi mai exact? Și insistă pe Canada și pe Olanda în condițiile în care ei nu cunosc legislația. În Olanda nu consumi cât vrei și cum vrei! Există produsele care sunt cu CBB nu cu THC. Și asta este iar o scăpare pe care o fac voit. Noi nu ne opunem la dezincriminarea consumatorului. Ceea ce nu știe domnul Barna este că, în România, consumatorul nu mai este condamnat. Și asta este de câțiva ani. Mă întreb de ce insistă pe ideea asta decât pentru un scop care este doar electoral", spune Lazăr.

Prevenire fără resurse

"Ca cifre orientative de la 1,4 % prevalente s-a ajuns la 6% in doar 10 ani. Exprimat in cifre nete peste 600.000 consumatori ocazionali de droguri. În anul 2020 constatăm; resursele alocate Programului de Interes Național 2013-2020, ce reprezintă cca. 2,6 milioane euro au fost neutilizate pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri din varii motive birocratice (halucinant). Agenția Națională Antidrog prin departamentele sale de specialitate a pus toate piedicile necesare ca aceste resurse să nu fie alocate. Apropo, Ministerul Afacerilor Interne, din cei 2,6 milioane euro a aprobat pentru alocare doar 100.000 euro. Și nici aceștia nu au fost distribuiți", a conchis președintele CIADO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel