Consumul de canabis a crescut în timpul pandemiei, potrivit unui raport ONU
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Fotografie creată de Mikhail Nilov, de la Pexels
Fotografie creată de Mikhail Nilov, de la Pexels
Țările care au legalizat canabisul par să fi crescut consumul regulat al acestuia, în timp ce carantina din timpul crizei Covid-19 a avut un efect similar, crescând riscul de depresie și sinucidere, a declarat luni un raport al ONU.

Canabisul a fost mult timp cel mai utilizat drog din lume și acest consum este în creștere, în timp ce devine din ce în ce mai puternic în ceea ce privește conținutul său de tetrahidrocannabinol (THC), a declarat Oficiul Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC) în cadrul său anual.

Diverse state din SUA au legalizat consumul non-medical al canabisului, începând cu Washington și Colorado în 2012. Uruguay a legalizat în 2013, iar Canada în 2018. Alții au luat măsuri similare, dar raportul s-a concentrat asupra acestor trei țări.

„Legalizarea canabisului pare să fi accelerat tendințele de creștere ale consumului zilnic raportat al drogului”, se arată în raportul UNODC din Viena, citat de Times.

În timp ce prevalența consumului de canabis în rândul adolescenților „nu s-a schimbat prea mult”, a existat „o creștere pronunțată a consumului frecvent raportat de produse cu potențial ridicat în rândul adulților tineri”, se spune.

„Proporția persoanelor cu tulburări psihice și sinucideri asociate cu consumul regulat de canabis a crescut.”, se mai arată în raport.

Raportul spune că aproximativ 284 de milioane de oameni, sau 5,6% din populația lumii, au consumat droguri precum heroina, cocaina, amfetaminele sau ecstasy în 2020, potrivit celor mai recente date disponibile. Dintre aceștia, 209 milioane au consumat canabis.

„Perioadele de izolare din timpul pandemiei de Covid-19 au condus la creșterea consumului de canabis... în 2020”, se spune.

Producția de cocaină a atins un record în 2020, iar traficul pe mare este în creștere, a adăugat acesta, datele privind capturile din 2021 sugerând o extindere în afara celor două piețe principale din America de Nord și Europa, în Africa și Asia.

Lucian Bode, mesaj cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri : „Accentul se pune pe segmentul vârstei tinere”

Ministerul de Interne a eliberar un comunicat de presă, luni, cu ocazia Zilei Internaționale Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri.

„Astăzi, de Ziua Internațională Împotriva Consumului și Traficului Ilicit de Droguri, vreau să trag încă o dată un semnal de alarmă cu privire la aceste fenomene care distrug vieți, dezbină comunități, subminează modernizarea și evoluția statelor!

Am solicitat tuturor structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne mai multă implicare și eficiență atât în activitățile de combatere, cât și în cele de prevenire.

Față de întreg lanțul care întreține acest flagel, dar și față de acei reprezentanți ai instituțiilor statutului care se dovedesc complici nu trebuie să existe niciun fel de toleranță.

Activitățile de identificare, depistare și apoi de tragere la răspundere trebuie intensificate. Toate eforturile instituțiilor în acest sens trebuie susținute și consolidate.

Am subliniat, întotdeauna, importanța prevenirii consumului și traficului ilicit de droguri, iar Ministerul Afacerilor Interne a desfășurat campanii de informare și conștientizare cu privire la riscurile pe care le implică aceste comportamente nocive.

Eficiența activităților de prevenire presupune abordarea integrată a acestui fenomen, cu accent pe segmentul vârstei tinere și al categoriilor vulnerabile.

Instituțiile fac eforturi considerabile în acest sens, însă doresc să subliniez că este nevoie de un efort comun în care trebuie să ne implicăm cu toții: factori de decizie din ministere, structuri specializate din sistemul politienesc si judiciar, specialiști anti-drog, profesori și părinți.

Doar împreună putem câștiga această luptă!”, se arată în comunicatul de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel