Consultări de succes cu Ministerul Educaţiei. Subvenţiile studenţilor pentru transportul feroviar ar putea creşte la 65%
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
După discuţii şi consultări între studenţi şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei, modificările solicitate de către Federaţie vor fi introduse în Legea Națională a Învățământului Superior. 

Luni, 22 august 2022, Uniunea Studenților din România (USR) a fost prezentă la sediul Ministerului Educației pentru consultări în privința amendamentelor transmise Proiectului pentru Legea Națională a Învățământului Superior. În contextul discuţiilor privind noul proiect de Lege a educaţiei, USR a primit asigurările necesare din partea ministrului Sorin Cîmpeanu că vor fi integrate în proiect amendamentele transmise de către Uniune. Printre subiectele tratate în acest sens, reamintim: ”Una dintre cele mai importante modificări pe care noi le-am propus face referire la posibilitatea studenților de a convoca senatul universitar, propunere ce a fost remarcată pozitiv de către reprezentanții ministerului în cadrul dezbaterii. Astfel, Art. 132 (5) se va modifica, iar  Senatul universitar va putea fi convocat și la cererea unanimă studenților senatori”.

Soluţii anti-discriminare

În cadrul aceleiaşi întâlniri, a fost prezentată necesitatea implementării de către universități a unei strategii de combatere a discriminării. Totodată, reprezentanţii USR au susținut importanța ca universitățile să garanteze pentru viitorii studenți, ce aparțin unor medii sau grupuri defavorizate ori cu dizabilități, locuri speciale de studii, astfel încât învăţământul superior să reprezinte un mediu incluziv, stimulând membrii grupurilor defavorizate, căci aceştia reprezintă o categorie de risc. Așadar, reprezentanții Uniunii Studenților din România au fost puși în contact cu Marian Daragiu, subsecretar de Stat la Ministerul Educației, pentru a discuta despre implementarea acestor propuneri. Trebuie adus în atenţia opiniei publice faptul că s-a agreat asupra problemei privind ocuparea locurilor puse la dispoziție persoanelor cu dizabilități, modalitate prin care mediul universitar este mult mai motivat să promoveze aceste locuri eficient și să ia măsuri pentru adaptarea infrastructurii.

Valoarea subvenţiei pentru transportul feroviar ar putea creşte la 65%

De asemenea, a fost  adusă în discuție necesitatea creșterii subvenției acordate studenților la transportul feroviar, pe tot parcursul anului calendaristic, unde, propunerea Ministerului este de a majora rata subvenţiei la 65%, nu de a acorda integral gratuitate. În prezent, studenţii  în vârstă de până la 26 de ani, înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate din România, beneficiază de tarif redus cu 50% la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic. Studenţii orfani sau proveniţi din casele de copii beneficiază de gratuitate la transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a, pe tot parcursul anului calendaristic. (Legea nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare).

Acordarea facilităților la transport pentru studenți:

1. Studenții români/străini, în vârstă de până la 26 de ani, beneficiază de:         

- legitimații de călătorie cu 50% reducere la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a și tarif de rezervare cu 50% reducere pentru călătoria cu trenurile cu regim de rezervare;       

- abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii cu 50% reducere, la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a.

2. Studenţii cu mențiuni speciale, beneficiază de:       

- legitimații de călătorie gratuite, inclusiv tarif de rezervare gratuit, la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a;       

- abonamente de călătorie lunare cu număr nelimitat de călătorii gratuite, la toate categoriile de trenuri, clasa a 2-a.

Pentru călătoria la clasă superioară sau la vagoanele de dormit şi cuşetă, studenții vor achita integral diferențele tarifare și tariful de rezervare conform solicitării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel