Consultantul american Basham, semnal după plecarea lui Kovesi de la șefia DNA: Poate fi periculos!
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Consultantul american Patrick Basham, președintele Democracy Institute, aruncă pe masă, în discuția luptei anticorupție, o întrebare-cheie. 

După ce Bogdan Chirieac i-a transmis că lupta anticorupție din DNA, de după Laura Codruța Kovesi, continuă, dar fără televiziuni, fără presă, fără să fie arestați oameni înainte de a fi judecați, fără abuzurile care au fost înainte, Patrick Basham subliniază că e clar că sunt îmbunătățiri, dar întreabă: ”Sunt toate aceste schimbări, toate aceste îmbunătățiri, temporare sau e o tranziție, un drum către ceva permanent?”.

Președintele Democracy Institute a subliniat că, în general, când persoana acuzată de abuzuri pleacă de la conducerea unei instituții, indiferent în ce mod, oamenii răsuflă ușurați și sunt optimiști că lucrurile merg într-o direcție bună. 

”Acum poate fi cazul, pentru că problema a fost de sus și s-a scurs către toți ceilalți. Cu toate acestea, poate fi o problemă instituțională, iar persoana de la vârf să fi fost un reprezentant sau un simbol al acesteia. În această situație, chiar dacă capul este îndepărtat, în unele cazuri, corpul continuă să conducă, inima încă bate și creierul încă mai funcționează. Poate fi foarte periculos, pentru că dacă indivizi, în mare parte anonimi, au aceeași mentalitate cu fostul lider, nu numai că vor continua să facă aceleași lucruri, dar și lumina reflectoarelor a dispărut, pentru că persoana care atrăgea toată atenția a plecat.”  subliniază Patrick Basham. Dacă îmbunătățirile vor continua, spune consultantul american, acest lucru ar dovedi că problema nu a afectat întreg DNA-ul, ci a fost doar una de ”cap”, adică de conducere. 

Vezi mai mult în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel