Construirea laserului de la Măgurele începe vineri - VIDEO
Data publicării:
Autor: Colaborator Extern, colaborator_extern
WhatsApp

Vineri, la Măgurele, va începe construirea celui  mai mare laser din lume. Laserul va fi asamblat pe amortizoare seismice, pentru a se evita un dezastru ce ar putea fi provocat de vibraţii. Lucrările sunt programate să se termine în cursul anului 2014.

Autor: Maria Lenţoiu

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu a afirmat că ridicarea laserului este una din cele trei componente ale proiectului european ELI-NP (Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics) din care aceasta face parte. Celelalte componente sunt legate de două lasere şi de un fascicul gama.

"Ce este important pentru acest ansamblu de clădiri este că principala clădire va fi unică, în sensul în care va fi decuplată de sol, pentru că nu este admisă niciun fel de vibraţie. Este pusă toată pe un set de amortizoare. Deci este decuplată de sol, totul stă pe amortizare sesismice ultrasensibile, pentru că la imensitatea aceea de putere (a laserelor care vor funcţiona în interior - n.r.) s-ar produce un dezastru dacă s-ar simţi şi tocurile unei femei. Ca vibraţie, nu este admis acest lucru. Va trebui foarte mult beton, care să fie o masă critică foarte mare, iar această masă va sta suspendată de sol prin acest amortizor seismic", a explicat Costoiu, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel