Data publicării:

Constituția poate ajunge la calendele grecești

Autor: Sorin Roşca Stănescu, sorin_rosca_stanescu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ultima oara, Traian Basescu a depus juramantul pentru acest mandat de cinci ani la 21 decembrie 2009. Ceea ce inseamna ca, la aceeasi data, si viitorul presedinte trebuie sa depuna juramantul. Este un prim termen care e bine sa fie tinut minte.

Mai exista un alt termen, extrem de important. De un an calendaristic din momentul publicarii in Monitorul Oficial a Legii referendumului. Pana cand nu expira acest an, Constitutia revizuita nu poate fi supusa aprobarii populatiei. Aceste doua termene, precum si alte cateva circumstante, fac, asa cum aratam si in cateva analiza anterioare, improbabila adoptarea Constitutie revizuite inainte de prezidentiale. Iar daca se face simultan cu prezidentialele, atunci mandatul viitorului presedinte va fi tot de cinci ani. Dupa care noua lege fundamentala va putea intra in vigoare.

Pentru ca romanii sa se poata incadra in termenul prevazut de Constitutie, pentru a avea un nou presedinte cu juramantul dat la 21 decembrie 2014, este limpede ca primul tur de scrutin ar trebui sa aiba loc duminica, 7 decembrie, iar al doilea tur de scrutin duminica, 14 decembrie. Urmand ca, pana pe 21, sa se centralizeze toate rezultatele din tara si din strainatate si sa se poata solutiona contestatiile. Si, in aceste conditii, cand ar putea fi organizat referendumul pentru adoptarea Constitutiei revizuite? Strict aritmetic, ar mai fi timp. In sensul ca presedintele Traian Basescu, daca nu ma insel, ar avea posibilitatea sa promulge, intr-una din zilele urmatoare, Legea referendumului, pentru a incepe sa curga termenul de un an. Numai ca nu o va face. Va lungi cat va putea acest moment. Are tot interesul ca viitorul presedinte sa fie ales pe actuala Constitutie, cu un mandat de cinci ani si cu prerogative excesive, intarite prin diverse acte normative paralele cu Constitutia si prin controversate decizii CCR. In felul acesta, el atinge doua scopuri. Spera sa isi negocieze transferul unor puteri de care dispune catre viitorul locatar de la Cotroceni. Si stie ca, in acest fel, cu un madat de cinci ani, forteaza mana PSD sa mearga cu un candidat propriu. Ceea ce ar insemna ruperea USL.

 Cum reactioneaza USL in fata acestei provocari? In primul rand, il avertizeza pe presedinte ca, in zece zile – doua, trei au si trecut -, liderii celor doua camere ale Parlamentului au posibilitatea sa semneze legea in locul sefului statului si sa o publice in Monitorul Oficial. Asta ar insemna ca, pana la sfarsitul acestei luni, termenul de un an, stabilit de Curtea Constitutionala pentru intrarea in vigoare a Legii referendumului, ar incepe sa curga. Si, teoretic vorbind, ar fi posibila organizarea referendumului inaintea primului tur de scrutin al prezidentialelor din 2014.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel