Urmărește emisiunea live
Constelaţii familiale - o nouă formă de terapie
Data publicării:
Autor: Georgiana Dediş
WhatsApp
Foto: Pexels/Constelaţii familiale - o nouă formă de terapie
Foto: Pexels/Constelaţii familiale - o nouă formă de terapie
Constelațiile familiale reprezintă o abordare terapeutică menită să ajute la dezvăluirea dinamicii ascunse într-o familie sau relație, pentru a aborda orice factori de stres care influențează aceste relații și pentru a le vindeca.

Această abordare alternativă poate ajuta persoanele care caută tratament să-și vadă preocupările dintr-o perspectivă diferită, iar terapeuții pot oferi abordarea constelațiilor familiale ca tratament pentru problemele care se dovedesc dificil de tratat cu terapia tradițională, scrie Good Therapy.

Câteva lucruri despre Terapia constelaţiilor

Această abordare alternativă a fost dezvoltată de psihoterapeutul german Bert Hellinger la mijlocul anilor 1990. Terapia constelațiilor familiale a evoluat din munca sa de terapeut de familie și din credința sa în energia, atât pozitivă, cât și negativă, găsită în legăturile familiale. Aproape 50 de ani de studiu și tratare a familiilor au condus la observarea tiparelor de probleme de sănătate mintală, boli, emoții negative și comportamente potențial distructive în cadrul familiilor și a sugerat că indivizii ar putea „adopta” inconștient aceste preocupări ca o modalitate de a ajuta alți membri să facă față. Susținătorii constelațiilor familiale cred că metoda este mai puțin restrictivă decât alte metode de terapie și susțin capacitatea sa de a permite oamenilor să vadă perspective diferite și soluții alternative.

Această abordare se bazează pe o serie de alte modalități, inclusiv terapia Gestalt, psihanaliza, terapia „sculptarea familiei” Virginiei Satir, terapia psihodinamică, hiponoterapia, terapia familială sistemică și credințele Zulu. 

Teoria şi tehnica Constelaţiilor familiale 

O sesiune de constelații familiale are loc de obicei într-un atelier format dintr-un grup de persoane care nu au nicio legătură, nu se cunosc. Membrii grupului se adresează membrilor familiei persoanei sau cuplului care prezintă o dificultate sau o preocupare. Persoana care caută rezolvarea unei probleme, care este denumită căutător sau facilitatorul grupului alege acești reprezentanți și îi plasează în poziția de membri ai familiei individului, alegând, de asemenea, o persoană care să ia locul căutătorului pentru a completa dinamica familiei. Utilizarea altor persoane pentru a reprezenta familia este considerată a ilumina dizarmonia din cadrul familiei, iar indivizii care stau în picioare ca membri ai familiei sunt considerați a fi capabili să simtă și să experimenteze emoțiile persoanei al cărei rol l-au preluat. Hellinger, dezvoltatorul constelațiilor familiale, numește acest sentiment de conectare, despre care se spune că este simțit telepatic de către membrii grupului, câmpul morfogenic.

Deși reprezentanții vorbesc foarte puțin, se spune că sentimentul de cunoaștere care se crede că rezultă din proces este evident pentru toți cei care participă. Căutătorul privește din exterior pentru a obține o nouă perspectivă asupra situației. 

Niciunul dintre membrii constelației nu cunoaște căutătorul sau nu este conștient de problemele fundamentale aduse de căutător, dar adesea raportează o conștientizare a emoțiilor și sentimentelor specifice direct legate de situația individului. Facilitatorul poate cere membrilor să explice ceea ce simt, în special în relația lor cu alți membri ai familiei. Acest lucru poate aduce lumină asupra anumitor emoții și aspecte relaționale care pot fi în mod clar legate de problema abordată.

Este posibil ca rezoluția să nu fie clară imediat pentru persoana care a prezentat problema. Facilitatorul din sesiune repoziționează membrii, cerându-le ocazional să-și exprime sentimentele cu voce tare. Membrii pot fi mutați din loc în loc în constelație până când găsesc o poziție sau sunt capabili să facă o declarație verbală care exprimă sentimente de confort cu locul lor în constelație.

Problemele tratate cu această terapie 

Activitatea constelațiilor familiale este considerată cea mai eficientă în abordarea preocupărilor care sunt sistemice în natură. Aceste preocupări ar putea include probleme de familie de origine, dificultăți în relația părinte-copil și provocări legate de relația intimă.

Acesta poate fi folosit ca o metodă de terapie potențială pentru persoanele care:
- Încearcă să abordeze modele de relații negative sau dăunătoare
- Vreau să fiu într-o relație romantică
- Încearcă să rezolve problemele familiale
- Vreau să depășesc tulburările interioare
- Au suferit traume sau pierderi semnificative
- Sunt în căutarea succesului personal și profesional

Este eficientă această terapie?

Constelațiile familiale câștigă popularitate ca o abordare alternativă a terapiei, în special în Europa, America, Asia și Australia, unde este văzută de mulți ca o metodă puternică și eficientă din punct de vedere al costurilor de abordare a provocărilor bazate pe relații. Popularitatea sa poate fi datorată în parte naturii scurte a terapiei și metodei sale unice de rezolvare a provocărilor în care sunt implicați ceilalți, fără a fi necesară prezența acestor alte persoane.

Susținătorii abordării constelațiilor familiale cred că fiecare membru al unei familii, adult sau copil, dorește să se simtă semnificativ și să găsească un loc în cadrul familiei construiește și susține metoda ca un pas util în procesul de realizare a acestui sentiment de semnificație și apartenență. Oamenii care participă la această tehnică se găsesc adesea dezlegând reacții surprinzător de emoționale cu privire la relațiile lor, familiale sau de altă natură, indiferent de vârsta lor.

Mulți indivizi raportează obținerea unei clarități semnificative prin munca în constelații, dar din cauza procesului terapeutic subiectiv și a naturii constelațiilor familiale, terapia constelațiilor familiale nu este o abordare bazată pe dovezi.

Articolul poate fi citit integral aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel