Constantin Niţă: Exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 02 oct 2014, 16:46
WhatsApp
Constantin Niţă, ministrul Economiei, a declarat, joi, la Bucharest Forum 2014, că România poate fi jucătorul principal în domeniul energetic, arătând că exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor.

Ministrul Economiei a declarat că România are un avantaj extraordinar, pentru că dispune de toate resursele energetice posibile.

Cinstantin Niţă a menţionat că Uniunea Europeană are o mare problemă cu importurile de gaze naturale.

"Chiar dacă unii nu vor fi de acord cu mine, vă spun categoric că pe termen scurt va reveni în Europa producţia de energie pe bază de cărbune şi, în acelaşi timp, de gaze naturale lichefiate. Sunt deja state care îşi iau măsuri foarte precise în acest sens", a spus Niţă, menţionând că pe termen scurt acestea sunt soluţiile.

Citește și: Constantin Niță: Hidrocentrala Turnu Măgurele-Nicopole așteaptă investitorii chinezi

Niţă a mai arătat că, pe temen lung, vor trebui abordate noi surse de energie.

"Exploatarea gazelor de şist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor, precum şi faptul că legăturile, interconectările dintre state trebuie să fie cât mai puternice", a spus Niţă, adăugând că un alt obiectiv strategic al ţării noastre este de a se interconecta cu majoritatea statelor din regiune, inclusv Turcia, în aşa fel încât să putem exporta energie.

"Tendinţa aceasta că avem prea multă producţie de electricitate şi nu trebuie să mai construim alte obiective energetice este greşită, pentru că în perspectiva a patru, cinci, şase ani, unele grupuri energetice vor fi înlocuite şi altele vor dispărea, astfel că trebuie să ai capacitate de a dezvolta alte sectoare", a mai spus Niţă.

Citește și: Constantin Niță: Volumul exporturilor dintre România și Turcia trebuie să ajungă la 10 miliarde de euro

"Putem, în regiune, să fim jucătorul principal în acest domeniu şi sunt convins că acest lucru să va întâmpla", a mai declarat Constantin Niţă, dând exemplul descoperirilor de gaze naturale din Marea Neagră sau faptul că România dispune de resurse energetice pentru celelalte domenii.

"Putem să ne asigurăm securitatea energetică în viitorul cât mai apropiat", a mai declarat ministrul Economiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?